lördag 23 juni 2012

Jordgubbstårta och Moscato d'Asti


Det finns ju ett antal klassiska mat- och vinkombinationer som brukar refereras till med jämna mellanrum. Jag tänker t.ex. på vintage port och Stilton, Sauternes och foie gras eller Sauvignon Blanc från Loire och chevre-ost. Jag vill nu addera ytterligare en ljuvlig kombination till denna lista. Vi pratar givetvis om svensk jordgubbstårta med vaniljkräm, mycket grädde och stora jordgubbar, som avnjutes i strålande solsken, på en klippa med havsutsikt, till ett glas lätt mousserande Moscato d'Asti. Just detta upplevdes igår, och det var makalöst gott, och dessutom ett sommarminne av högsta klass.

Vinet vi drack var närmare bestämt  2011 Cascinetta Vietti Moscato d'Asti som inhandlades nyligen på Systembolagets nyhetshylla för 129 kr. Härligt små fina bubblor som förhöjer smaken av persikor, päron och lite Piggelinglass. Sötman är smakfullt balanserad av syran, och med en alkoholhalt på blott 5,5% så känns det som om man kan och vill dricka avsevärda mängder i solskenet. Detta vin är ett av de bästa exemplen på Moscato d'Asti som jag druckit, och det rekommenderas varmt.

www.vietti.com

3 kommentarer:

Svenssonsmakaren sa...

Härligt! Har några flaskor att hämta ut. Provade faktiskt en 09a nyligen som var härligt integrerad och förvånansvärt pigg.

Känns som en given kombo. :)

Fortsatt trevlig sommar /David

Putte sa...

Hej David! Jo, detta var ett höjdarvin. Du kommer garanterat att gilla dina flaskor också. Jag såg att vi också delar en passion för Robertos parmesan-kräm. Jag är på goda grunder storkund hos Gattimondo.

Svenssonsmakaren sa...

Haha, what's not to like?

Oil, good
Cheese, goood
Wine, goooooood

;)