lördag 21 februari 2009

Vinduell - Schweiz mot Österrike

Idag lagar vi till en färsk laxfile, marinerad i lime och ingefära. Till detta serveras en riktigt krämig risotto med västerbottenost. Det är riktigt gott, men vad skall vi dricka till detta? Jag plockar upp två vita viner från samma årgång ur källaren för en lite duell. I ena hörnan, 2007 Rabl Gruner Veltliner Vinum Optimum från Kamptal i Österrike, och i den andra 2007 H. Badoux Aigle les Murailles från Vaud i Schweiz.

Vi börjar med schweizaren, som jag är mest nyfiken på. Detta vin från Geneve-sjöns stränder är gjort på den för mig helt okända druvan Chasselas. Doften är blommig, nästan parfymerad, med inslag av rosor. I munnen är det dock tunnare, med förvånansvärt lite frukt, och en lite lätt besk avslutning. Intressant och annorlunda men ingen favorit. Den sista skvätten åkte ner i söndagens musselkok, och när något förpassas till matlagningsvin så snabbt brukar inte betyget vara översvallande.

Nej, idag vann Österrike alpduellen på knock. Rabl Gruner Veltliner har en härligt fruktig doft med lite persika och aprikos. I munnen är den helt torr och frisk med bra syra, men de söta frukterna kommer igen också. Detta är riktigt bra.

Rabl var en tillfällig nyhet på Systemet i höstas för 159 kr. Det finns ett fåtal flaskor kvar i landet enligt Systembolagets hemsida. Aigle Les Murailles är inhandlad i taxfree-butiken på Zurichs flygplats. 

fredag 20 februari 2009

Tack gode Gud för Bourgogne


Den här veckan har utan konkurrens varit den mest intensiva i hela mitt yrkesverksamma liv, och då kanske ni kan gissa vilket bilföretag jag jobbar för. När man kommer hem efter oerhört tunga och långa arbetsdagar, vill man bara stupa i säng, men nu är det fredag, och jag tänker unna mig lite god Bourgogne först.

Vi korkar upp 2000 Pommard Premier Cru Les Bertins från Domaine Chantal Lescure. Flaskan inhandlades på plats under senaste resan till regionen. Producenten ligger lättillgängligt mitt i byn Nuits-Saint-Georges, och är väl värd ett besök. Premier Cru-läget Les Bertins är väl inte det mest välkända i Pommard. Det ligger nära gränsen mot Volnay, och Chantal Lescure äger två hektar där, planterade med ganska gamla vinstockar. 

Färgen är mörk för att vara Bourgogne. Doften ger härliga mörka bär, mest björnbär och lite blåbär också. I munnen är vinet förvånansvärt fylligt med fortfarande strama tanniner. Lite kryddighet kommer ovanpå frukten, och helheten tilltalar mig mycket. Detta är riktigt bra, och hade ändå lätt klarat ytterligare några år i källaren. 

Tack gode Gud för bra Bourgogne. Nu är jag redo för nya utmaningar igen. En liten företagsrekonstruktion är väl inga problem.

måndag 16 februari 2009

Alla Hjärtans-bubbel


Vi firar Alla Hjärtans Dag med en riktig skaldjursfrossa. Det dukas upp ostron, löjromstoast, gratinerad hummer och färska räkor. Då är ju också vinvalet ganska givet. Det måste bli Champagne. Jag inventerar översta hyllan i källarskrubben där bubbel-vinerna förvaras, och hittar 1996 Mailly Grand Cru La Terre. Denna flaska fyndades för några år sedan i ett nyhetssläpp för 399 kr. Mailly är ett kooperativ bestående av cirka 70 småodlare i byn med samma namn. En stor del av arealen är planterad med Pinot Noir, och druvblandningen i detta vin är 75% Pinot Noir och 25% Chardonnay. Doften ger brödiga toner, och en gnutta jäst. I munnen kommer mera äpple, och härligt friska syror, som matchar sältan från skaldjuren riktigt bra. Champagne som måltidsdryck är klart underskattat, och det här var en rejäl fullträff.

Systembolaget har Mailly Blanc de Noir i standardsortimentet för 309 kr (100% Pinot Noir). Det finns också flera årgångschampagner från Mailly i beställningssortimentet, men den fina årgången 1996 verkar tyvärr vara slut.  Lägg märke till den stiliga metallcylindern som vinet levererades i. Den är designad av den franske skulptören Bernard Pages.

lördag 14 februari 2009

Restaurang Hälsingborg

I veckan hamnade vi på Restaurang Hälsingborg på Mäster Samuelsgatan. Deras koncept är enkelt, men mycket tilltalande. Det erbjuds tre tre-rätters menyer med tema Hav, Gård eller Skog. Sedan kan man kombinera rätter valfritt från de tre menyerna, till det humana priset 385 kr. Till varje meny finns också ett vinpaket i två storlekar. Tyvärr var jag bilförare denna kväll och fick bara smutta på ett glas vitt till varmrätten, men C försåg sig med det lilla vinpaketet. Matchningen med maten syntes vara god, men de utvalda vinerna var inte namngivna vare sig på menyn eller i vinlistan. Man köpte alltså sitt vinpaket i blindo, vilket förvisso kan vara spännande, men särskilt bra konsumentupplysning är det inte. Därav också mina mycket knapphändiga noteringar nedan:

Till förrätt åt vi bägge gudomliga halstrade pilgrimsmusslor i en apelsin och curry-sås. Det var kvällens höjdpunkt. Vinpaketet levererade här en blommig Pinot Gris från Alsace, som jag tyvärr bara fick sniffa lite på. Till varmrätt njöt jag av en röding med gremolata och gulbetor, medan C valde vildsvin. Jag fick ett litet glas Soellner Gruner Veltliner till detta som klarade av att matcha den syrliga gremolatan väl. C:s vildsvin fick sällskap av en argentinsk Shiraz som var en riktig fruktbomb. Till efterrätten serverades en delikat Muscat de Rivesaltes som jag önskade jag hade fått ett eget glas av. Kort sagt, ett mycket trevligt restaurangbesök med mycket bra mat till humana priser, och väl matchade viner, men skriv för sjutton ut vad som serveras, särskilt som den trevliga serveringspersonalen endast var måttligt vinkunnig.


fredag 13 februari 2009

Vintips - Lanzerac Pinotage


En grillad entrecote och ugnsrostade rotfrukter kräver ett vin med lite tuggmotstånd. Vi korkar upp 2002 Lanzerac Pinotage från Stellenbosch. Jag läste just i BKWines nyhetsbrev att vin från Sydafrika toppade Systembolagets försäljningsstatistik 2008 med en landsandel på 16,6%, men jag har nog inte bidragit så mycket. Det var ganska länge sedan det stod en sydafrikan på bordet, men den här gav mersmak. Härlig doft av mogna plommon och saftig röd frukt i munnen. Lite tanniner i bakgrunden, men frukten dominerar. Smakrikt, fylligt och utmärkt till en köttbit. Den här flaskan var ett taxfree-inköp, och just Lanzerac Pinotage finns tyvärr inte på Systemet. Där har de bara Lanzerac Merlot för 106 kr, som jag tyvärr inte har provat ännu.

tisdag 10 februari 2009

Brandfara i Yarra Valley

Rapporterna i media idag om bränderna i delstaten Victoria i sydöstra Australien är verkligen hemska. 173 omkomna hittills och ca. 1000 nedbrända hem. Ett av de områden som nu hotas av elden är vindistriktet Yarra Valley, en timmes bilfärd rakt öster om Melbourne. Jag besökte Yarra Valley för drygt 10 år sedan, och blev väldigt förtjust i området, så därför känns det lite extra sorgligt att tänka sig de vackra kullarna eldhärjade.

Det var i december 1998, och jag var på en helt galen tjänsteresa där jag hann med besök i Japan, Taiwan och Australien på en dryg vecka. Vårt dotterbolag låg då i Melbourne, och jag hade turen att få tillbringa helgen i staden. Jag ville ju givetvis se mig omkring, och om man jobbar på ett bilföretag brukar det inte vara något bekymmer att skaffa fram fortskaffningsmedel. Problemet i det här fallet var istället att ratten satt på fel sida, och all trafik kom från fel håll. Jag hade tur som åtminstone fick en automatlåda, så man slapp växla med fel hand också. Nåväl, efter 10 minuter i vänstertrafiken så hade den värsta paniken lagt sig, och jag vågade styra kosan österut, mot Yarra Valley.

Där var det två saker som lockade. Givetvis besök på vingårdarna, men jag hade också hört talas om Healesville Sanctuary. Det är en helt fantastisk djurpark där man kan se över 200 djur från den unika australiensiska faunan. Man går runt mitt bland många av djuren i helt öppna hägn, och kommer riktigt nära koalor, wallabies, wombats och stora kängurur. Utan konkurrens den bästa djurpark jag besökt, så förmiddagen spenderades där, innan det var dags för den andra attraktionen, vinerna.  

Jag åt en mycket god lunch på vingården och restaurangen Eyton on Yarra, med utsikt över de böljande kullarna. Sedan blev det vinprovning i deras bar. Inga anteckningar har överlevt, men jag har mycket ljusa minnen från den eftermiddagen. Jag hann även med ett besök på Tarrawarra Tunnel Hill där de serverade en god Pinot Noir. 

På vägen tillbaka till Melbourne passerade jag också Yarra Yering, men där var det tyvärr tillbommat. Det var inte så konstigt, man brukar nämligen bara ha öppet för försäljning två dagar per år, och årsproduktionen av kultvinerna Dry Red # 1 (Bordeaux blend) och Dry Red # 2 (Shiraz blend) säljs då slut inom de första timmarna. Vingården är den äldsta i Yarra Valley och grundades 1969 av Dr. Bailey Carrodus. Vinerna är mycket lagringsdugliga och brukar få höga betyg av vinpressen. Jag hade nöjet att dricka en flaska 1996 Yarra Yering Dry Red #1  på nyårsafton 2005. Det var nog egentligen barnarov, den borde fortfarande ha legat kvar i källaren, men det är lätt att vara efterklok. Gott smakade det i alla fall, trots att jag inte lyckades inhandla något när jag var på plats.

Nu hoppas jag innerligt att Yarra Valleys vackra vinodlingar och trevliga befolkning besparas de värsta eldsvådorna.

söndag 8 februari 2009

Vintips - Innocent Bystander

Lördagskvällen tillbringades hos goda vänner i Bromma. De lagade utsökt mat åt oss, och jag bistod med vinerna. Det är en arbetsfördelning som brukar fungera. Vi började med en flaska 2006 J. Lohr Seven Oaks Cabernet Sauvignon, ett vin som jag skrivit om tidigare. Det smakade mycket bra även denna gång, nu till en mozzarella och tomatsallad. 

Till huvudrätten, en fläskfile späckad med parmaskinka och gorgonzola, blev det australiensiskt, men med viss italiensk inspiration. Vi drack nämligen 2005 Innocent Bystander Bleeding Heart Sangiovese Merlot. Detta vin kommer från en av Australian Wine Clubs hemleveranser. Det är en cuvee bestående av 48% Sangiovese, 42% Merlot och 10% Cabernet Sauvignon. Druvorna kommer också från olika områden i Australien: Sangiovese från McLaren Vale och North East Victoria och Merlot från Yarra Valley, där också vinproducenten håller till.

Vinet är härligt fruktigt med plommon i både doft och smak. Detta kompletteras av lite körsbär, och mjuka tanniner i en fin avslutning. Riktigt gott nu, men det kan nog bli ännu bättre med ett par år i källaren. Det är också ett bra matvin som matchar den smakrika fläskfilen väl. Australian Wine Club tar 147 kr flaskan. 

fredag 6 februari 2009

Vintips - Marques de Arienzo


Det var ett tag sedan det stod Rioja på bordet, men i vår fortsatta strävan att inventera och i många fall konsumera 90-talsvinerna i källaren, så dök 1996 Marques de Arienzo Gran Reserva upp. Detta är en Rioja som håller på traditionerna, dvs. 100% Tempranillo som har fått tillbringa åtskillig tid på ekfat. Trots åldern finns det ganska mycket syra kvar att balansera vaniljsmakerna från eken. Torkad frukt i munnen och pulvriga tanniner. En mycket typisk välgjord Rioja som definitivt är värd sina 145 kr på Systemet. Jag tror att det är årgång 1998 som erbjuds nu.

Maten som ledsagade vinet, eller vice versa, var något så enkelt som lövbiff med het mexikansk grönsaksröra. Snabbt, busenkelt och mycket gott. Med andra ord, precis det som efterfrågas från köket en fredagkväll. Den mexikanska röran består av hackad lök och vitlök som fräses upp i lite olja. Sedan rör man bara ner krossade tomater, majs, tärnad avocado och smakar av med salt, peppar och tabasco. Smaklig spis!  

tisdag 3 februari 2009

Anders Röttorp slår till igen

Jag har nog tidigare råkat nämna att Anders Röttorp står högt i kurs hos mig. Vi brukar gilla samma viner, och hans artiklar och listor på di.se är alltid läsvärda. Det är helt enkelt bra konsumentvägledning för oss vinköpare, utan snobberi. För en dryg vecka sedan, den 23 januari publicerade han en artikel i DI Weekend, och även på nätet, där han gick igenom sina Systembolagsfavoriter i spannet 90-150 kr. Själv handlar jag ganska ofta i just detta prisläge, och han har banne mig lyckats pricka in alla mina favoriter. Läs, köp och njut!