tisdag 26 maj 2009

Vinovativa hos Grappe

Jag skrev ett utkast till detta inlägg direkt efter provningen den 26 maj, men fick sedan ingen tid att skriva färdigt förrän idag, den tredje juni. Ledsen för den sena publiceringen, men det händer mycket på jobb-fronten nu för tiden.

Nu har jag begått premiär i kategorin mutad av vinimportör, och det gav viss mersmak. Vinovativa bjöd in sin "Fanclub", dvs de som prenumererar på nyhetsbrevet, till en provning med ostbuffé i vinkällaren Grappe. Vi fick smaka fem viner ur sortimentet, föredömligt presenterade av Linn Nilsson-Åkerberg, marknadsansvarig på Vinovativa. 

Ett givet knep för att snabbt få alla på gott humör var att inleda med Champagne. Vi fick smaka NV J. Lassalle Cuvée Préférence 1er Cru från byn Chigny-les-Roses. Firman drivs nu av tredje generationen kvinnliga vinmakare. Vinet är gjort av ungefär en tredjedel vardera av de tre champagnedruvorna, och har sedan fått vila på jästfällningen i hela fem år innan degorgering. Doften ger lite äppeltoner och viss brödighet, men jästdofterna lyser med sin frånvaro. I munnen en kraftig mousse med många små bubblor, och mera äpple samt en liten diskret citrusavslutning med mineraltoner. Detta är en gedigen och god Champagne till ett högst rimligt pris, 299 kr, i beställningssortimentet.

Nästa vin på tur var 2006 Lucien Albrecht Pinot Gris Reserve från Alsace. Där har familjen Albrecht gjort vin sedan 1425, så det finns en ganska stark tradition att luta sig mot. Doften är sötfruktig med aprikoser, päron, nästan Piggelin-glass. Spontant tror man att det är ett sött vin man har framför sig, men i munnen är det helt torrt, och kanske lite tunnare än vad den spännande bouqueten antydde. Fortfarande mycket gott, med ren krispig fruktighet. Det smakade alldeles utmärkt till en brie, vilket var en ny kombination för mig. Vinet finns att beställa under s.k. dolt artikelnummer (500519) för 149 kr.

Tredje vinet kommer från april-släppet och finns att tillgå på i stort sett alla Systembolag. Vi talar om 2007 Xavier Chateauneuf du Pape. Jag har redan inhandlat en flaska, men den åkte direkt ner i källaren. En Chateauneuf du Pape från 2007 kändes som spontant som barnarov, men Linn förklarar att den minimala fatlagringen gör vinet mycket tillgängligt redan i unga år. Detta är ett negociant-vin, gjort på inköpta druvor från hela appelationen. Grenache dominerar med ca. 50% av druvblandningen. Doften ger röda bär och färska örter. I munnen en fin fruktighet och ganska diskreta tanniner, så definitivt mycket njutbart redan nu. Det får nog bli några fler flaskor, för 199 kr.

Vin nummer fyra kommer in och nu pratar vi om en raritet. Endast 60 flaskor av 2007 Finca Sandoval Cuvée Cecilia har tagits in till Sverige, och vi gör av med två av dem under kvällen. Detta är ett riktigt sött dessertvin. Doften är klockren svartvinbärssaft. I munnen är sötman nästan överväldigande, och lite för mycket för min smak. Det blir helt enkelt klibbigt i munnen. Någon annan får ta sig an de resterande 58 flaskorna. Priset är 238 kr för 50 cl. och det dolda artikelnumret är 500905.

Kvällen avslutas med en liten överraskning, 2005 Chateau Bellevue de Tayac, från Margaux i Bordeaux. Den pyttelilla vingården köptes 2004 av Jean-Luc Thunevin. Här gör han en Merlot-dominerad kommunklassad Margaux. Tydlig blyertspenna i doften. Detta är fortfarande ett ungt vin, men fin fruktighet i munnen som domineras av svartvinbär och björnbär, med väl strukturerade tanniner i bakgrunden. Gott redan nu, men säkert kalasgott efter ytterligare fem år i källaren. Vinet finns endast via privatimport för 340 kr, men där minimum 12 flaskor måste beställas. Någon som vill dela?

Tack Vinovativa för en trevlig och mycket välorganiserad kväll. 

söndag 24 maj 2009

Trädgårdshotellet i Åtvidaberg


Hur hamnar man på Trädgårdshotellet i Åtvidaberg? Jo, där finns en mycket trevlig golfbana, och det ligger nästan halvvägs mellan Stockholm och Göteborg. Med andra ord en ypperlig mötesplats om man vill lyxa till det med en golfhelg tillsammans med goda Göteborgsvänner. Men nu har jag upptäckt att det finns ytterligare ett skäl att leta sig dit, nämligen vinkällaren. 

Golfspelandet gick ganska bra, regnskurarna var korta och sällskapet glatt. Efter 18 hål väntade så en fyra-rätters middag i hotellrestaurangen. Menyn såg lovande ut, men tillhörande vinpaket var inte riktigt lika inspirerande. Jag frågade istället efter vinlistan, och fick då precisera om jag ville ha den långa eller den korta. Den långa givetvis! In kommer då en läderinbunden katalog av fantastiska klenoder som tydligen finns i källaren en trappa ner. Jag tappar fullständigt hakan då jag få se La Tache, Echezeaux, Chambertin och andra Grand Cru från Bourgogne. Listan på Bordeauxviner är minst lika imponerande. Här finns gott om vällagrad Premier Cru från 60-talet och framåt. Rhône-dalen är heller inte bortglömd med utmärkt Hermitage, Côte Rôtie, Chateauneuf du Pape och Gigondas. De flesta flaskor har dessutom minst 20 år på nacken, och oftast mer. Mycket få restauranger i Stockholm kommer ens i närheten av den här kvaliteten på viner, och det var definitivt inte något jag förväntade mig att hitta på en liten ort som Åtvidaberg. Priserna är dessutom synnerligen humana med tanke på kvaliteten. Det kommer att bli svårt att välja ikväll....

Förrätten, en kräft- och räkbakelse med ramslöksolja och gurknudlar, står redan på bordet. Mitt middagssällskap är hungriga efter motionerandet på golfbanan, så jag får skynda mig att välja någon lämplig första dryck. Efter viss beslutsvånda blir det en mogen Riesling från Rheingau, nämligen 1983 Balthasar Ress Kiedricher Sandgrub Riesling Kabinett. Färgen är djupt gyllengul. Doften domineras av petroleum, och sedan tittar lite aprikoser fram. I munnen får man mineraltoner, mera aprikoser, och en antydan av honung trots att vinet är helt torrt. Tidens tand har slipat av och integrerat syrorna, så vinet "är lent som en vågslipad Bohusklippa" som R så målande beskrev det. Det är första gången jag dricker 26 år gammal Riesling, men det ger definitivt mersmak. Tålamod i vinkällaren lönar sig nästan alltid.

Varmrätten är helstekt lammfilé med portvinssmörsås, sockerärtor, vaxbönor och en potatisquiche. Lammet för omedelbart tankarna till Rhône-dalen, men till slut blir det istället en Syrah från andra sidan Atlanten. 1998 The Ojai Vineyard California Syrah är ett blandvin av druvor från de tre vingårdarna Stolpman, Roll Ranch och Bien Nacido. Doften är lite rökig, med tydliga lädertoner. I munnen är det mörka körsbär, nästan kirsch och även mörk choklad. Det finns också gott om fint pulvriga tanniner kvar. Detta är riktigt gott, och matchar lammet väl. Ojai Vineyards viner brukar dyka upp som tillfälliga nyheter på Systembolaget, så håll ögonen öppna. 2004 Thompson Syrah var med i maj-släppet till exempel.

Måltiden avslutas med ost, och en god dessert, med tillhörande portvin. Sedan visar krögaren själv runt mig i källaren, så att jag verkligen får se dyrgriparna. Nu vet jag att det faktiskt ligger en flaska 1973 La Tache och bara väntar på mig i en källare i Åtvidaberg. Nästa gång slår jag till.....

fredag 22 maj 2009

Vintips - Champagne André Clouet


I förra veckan hann jag inte skriva någonting här, men det innebar ju inte att inga intressanta viner konsumerades. Därför kommer nu ett litet uppsamlings-heat. Vi hade fint besök härom helgen då lillkusinen från New York visades upp för första gången. Det krävde ju skålande, så NV Champagne André Clouet Grande Réserve Brut plockades fram. Detta var en ny bekantskap för mig, trots att den skall saluföras på samtliga Systembolag (A-sortimentet).

Druvblandningen domineras av Pinot Noir, vilket brukar ge en lite fylligare champagne, kanske mer lämpad till mat än som aperitif. Doften är lite brödig med inslag av gula äpplen. Smaken är frisk, och lite citrus tillkommer. En god champagne, men den rubbar inte Palmer från tronen som min favorit i den här prisklassen. Priset är 259 kr, och man kan få den årgångsbetecknade Palmer Millesime Brut för exakt samma pengar.  

Vin i kåsa på Bullerö



Dags för ytterligare ett tillfälle till fältmässig konsumtion av vin. Vi bestämmer oss för att tillbringa Kristi Himmelsfärdsdagen i tält längst ut i Stockholms skärgård, närmare bestämt på Bullerö. Båten går som tåget, vi hittar en fin ankringsplats, och dessutom en tältplats någorlunda befriad från fårskit. 

Sedan tittar eftermiddagssolen fram, och vi tar fram lite kex och en krämig brie. Till detta skruvar vi upp en 2007 Stoneleigh Pinot Noir, som givetvis hälls upp i fina kåsor. Det kanske är något svårare än vanligt att fånga bouqueten, men jag får ändå härligt typiska hallontoner i näsan. I munnen kompletteras hallonen av lite jordgubbar och fin vaniljsmak. Kort sagt, en lättdrucken och charmig Pinot Noir som passar väl på denna ljuvliga plats. Systembolaget levererar för 135 kr. 

söndag 10 maj 2009

Le Cigare Volant


Bonny Doon brukar leverera egensinniga viner, med glimten i ögat. Deras Rhône-inspirerade 2003 Le Cigare Volant är inget undantag. När jag sticker näsan i glaset får jag associationer till en gammal inpyrd engelsk herrklubb. Läderdoft från Chesterfield-fåtöljerna, lite piptobak och dessutom chokladtoner. I munnen kommer frukten i form av sötsyrliga mörka körsbär. Detta är riktigt gott, och definitivt inte den stil man normalt förväntar sig från Kalifornien. Man lägger vantarna på en flaska via beställningssortimentet för 223 kr.

onsdag 6 maj 2009

Frogtown Propaganda


Hustrun kom just hem efter ett 10 dagars besök hos bästa väninnan i Atlanta. Hon hade med sig en del presenter, främst till barnen förstås, men hon hade även kommit ihåg mig, med en flaska. Sista helgen i Atlanta hade de nämligen åkt upp till bergen i norra Georgia och provat vin. Denna gång var det vinproducenten Frogtown som fick besök. Den ligger närmaste granne med Three Sisters Winery, som jag har skrivit om tidigare.

De provade sig igenom hela sortimentet av vita och röda viner (även en rosé), men enligt C så fanns det bara ett vin värt att köpa, nämligen 2005 Frogtown Propaganda. Det är gårdens prestigevin och betingar det saftiga priset 34 dollar. Vi talar om en Bordeaux blend bestående av 65% Merlot och 35% Cabernet Sauvignon. En sådan flaska vilar alltså nu nere i källaren. Tre till fem års lagring rekommenderas, så jag får väl lyda rådet och hålla korkskruven borta ett tag.  

söndag 3 maj 2009

Vårmiddag i Bromma


K och J bjuder på en härlig middag i Bromma, som lockar gäster både från Götet och Stockholms förorter. Vi drar nytta av vårsolen, och inleder i bersån, med lite champagne. Det serveras Bollinger Special Cuvee Brut, och J visar stor skicklighet i att skjuta champagnekorkar ända upp till taknocken, utan att spilla en endaste droppe. Doften är lite brödig, med citrustoner. I munnen tillkommer lite mogna äpplen och en aning rostad karaktär. Helt klart en mycket solid champagne. Druvblandningen är 60% Pinot Noir, 25% Chardonnay och 15% Pinot Meunier.

Väl till bords så serveras först en ypperlig bouillabaisse, följt av oxfile i portvinssås och vi avslutar med lime-granité, hallonkompott och en liten tryffel. Den för aftonen inhyrda kocken visste vad han gjorde, för all mat var utsökt. Då gäller det ju att matcha med passande viner. Jag var tyvärr kvällens chaufför, och fick därför bara ta del av små smakprover, men några intryck fastnade ändå.

Till varmrätten drack vi 2004 Michele Chiarlo Barolo Tortoniano. Doften är till att börja med lite sluten, och jag tror först att vinet korkats upp några år för tidigt. Men med mera luft öppnar det dock upp sig och bjuder på mörka körsbär och lite sötaktig piptobak. I munnen fortfarande rejäla tanniner, så några år till i källaren hade nog inte skadat, men det är en utmärkt matchning till oxfilén.

Till desserten blev det 2004 Lenz Moser Beerenauslese Prestige, en flaska jag själv inhandlat på plats i Salzburg. En generöst vin som bjuder på honung och torkade aprikoser, men med bibehållen friskhet, utan att bli stabbigt. En god avslutning på en magnifik middag i trevligt sällskap. Tack för den sedvanliga gästfriheten.

lördag 2 maj 2009

Vin-nyheter i maj


I morse stod jag faktiskt i kö utanför dörrarna till det lokala Systembolaget kl. 10, och det hör inte direkt till vanligheterna. Det var kombinationen av att släppet denna gång inträffar på en lördag, och ett antal intressanta flaskor som man vill lägga vantarna på, som drog mig dit. Jag var långt ifrån ensam, så jag trodde att det skulle bli trångt framför nyhetshyllan, men alla andra i kön verkade ha ärende till öl och sprit-avdelningarna, eller vara primärt inriktade på vininköp i fyrkantiga kartonger med kran, så jag behövde inte trängas.

Detta blev dagens byte:

1994 Meulenhof Erdner Treppchen Riesling Auslese, 129 kr  - Mogen halvtorr mosel till ett mycket bra pris.
1995 Karl Erbes Ürziger Würzgarten Riesling Auslese, 176 kr - Ytterligare ett guldkorn från Mosel
2006 Cistus Reserva, 119 kr - Intressant portugis från Douro-dalen

Jag beställde också en flaska Lupa Moscato d'Asti för 119 kr. Det tas bara in 360 flaskor i hela Sverige, och de flesta verkade ha hamnat på Regeringsgatan, men några gick också att avropa från centrallagret i Örebro. Tur för mig, för detta vin blir perfekt till sommarens jordgubbar.

Vintips: Nivole

En liten påminnelse om ett vin jag skrivit om förut, nämligen Nivole. Detta är ett utmärkt dessertvin till frukt och bär, nu när jordgubbssäsongen snart närmar sig. Det är ett lätt mousserande sött vin på muscat-druvan, med synnerligen måttliga 5% alkohol. Härliga pärontoner, och smakar nästan som Piggelin-glass. Jag tog med en flaska till goda vänner ikväll, och det uppskattades av alla. Mums, 69 kr för en halvflaska på Systemet! 

fredag 1 maj 2009

Grillpremiär!



Fortfarande gräsänkling, men jag fick ändå lite sällskap på valborgsmässoafton. Syrran och svågern med familj stannade till ute på Värmdö, på sin väg till andra festligheter i Stockholm under helgen. Jag sparkade igång grillen för säsongen och lade på ett ordentligt rack revbensspjäll, noggrannt marinerat i Billy Bones BBQ Sauce. Lite klyftpotatis och en ceasars-sallad till detta så var måltiden komplett. Viss blir matlagning i ett nafs mycket enklare när grillsäsongen sätter igång.

Trots den Amerika-inspirerade maten, så blev det vin från andra länder. Vi inleder med en röd österrikare: 2006 Josef Lentsch Pinot Noir. Blek röd färg, och en doft av både hallon och jordgubbar. Sedan framskymtar också ett pikant inslag av lite multna löv. I munnen fortsätter de röda bären att samsas i ett lätt men behagligt rödvin. Detta passade definitivt bättre att sippa på före maten, än att försöka matcha de kryddiga revbensspjällen. Finns på allas vårt monopol för 145 kr.

Nej , för att tackla maten kommer en australiensare fram: 2004 Yalumba Shiraz Viognier, ett blandvin från olika vingårdar i South Australia. Producenten Yalumba har varit i business i 150 år, och marknadsför sig därför som Australiens äldsta familjeägda vinproducent. Vinet är givetvis mycket mörkare och kraftigare än det första. Doften domineras av plommon och viss kryddighet. I munnen rejäl plommon-frukt, ganska mjuka tanniner och en viss eldighet (alkohol 14%). Inte alls dumt som grill-vin. Årgång 2006 erbjuds nu i beställningssortimentet för 108 kr.