Fredrik, från ostbloggen
Who Cut the Cheese, bjöd in till en vinprovarkväll på Högberga gård, och upplägget lät så trevligt att det inte gick att motstå. Italiensk vinmakare från La Morra i Piemonte var på besök, och då sätter man sig ju gärna på buss, tunnelbana och sist spårvagn, för att ta sig ända ut till Lidingö.
När vi kommer in i värmen får vi genast ett glas vin i handen, och jag blir också omedelbart introducerad för ett gäng trevliga vinbloggarkollegor. Ulf från
Red Scream & Riesling, Tryggve från
VPK2881 och David från
Svenssonsmakaren var alla där, och på yppersta vinprovarhumör. Vi avnjöt välkomstvinet framför en sprakande brasa. Det var en riktig trevlig rosé som hette
2009 Venus de Pinchinat, från Var i södra Frankrike, gjord helt på biodynamiskt odlade druvor av grenache, syrah, cinsault, merlot och cabernet sauvignon. Den var lätt och fräsch på alla sätt, men kanske lite somrig i novembermörkret.
Sedan var det dags att sätta sig till bords. Vi möttes av vacker dukning, två vinglas, två italienska ostar, marmelad och rikligt med bröd och olivolja. Fredrik hälsade välkomna och lämnade sedan över ordet till kvällens hedersgäst, Carlo Revello, ägare och vinmakare på
Fratelli Revello, som han driver i La Morra tillsammans med sin bror Enzo. Carlo smattrade iväg en fin introduktion på vacker italienska, som nog inte så många i publiken snappade upp. Då kom Carlos svenska fru, Paola, till undsättning, och översatte till flytande stockholmska. Egendomen producerar ca. 70 000 flaskor per år, och inte mindre än fyra olika vingårdsbetecknade Barolo. Detta kommer att bli en spännande kväll.
De första vinerna på bordet var 2009 Dolcetto d'Alba och 2010 Barbera d'Alba. Dolcetto var mycket fruktig med ljusa röda bär, ganska låg syra, och en angenäm eftersmak av bittermandel. Vi konstaterade att detta är ett perfekt vardagsvin till tisdagspastan. Barberan var lite kraftigare, med mörka bär, kanske främst blåbär, och med en högre syra. Intrycket var ändå mjukt och runt, trots att det är ett så ungt vin. Detta blev jag mycket charmad av.
Provningen fortsatte sedan med Fratelli Revellos standard-Barolo utan vingårdsbeteckning, från 2007. Detta har lagrats 24 månader på ekfat, varav 80% gamla, och 20% nya fat. En fin doft av körsbär, men i munnen var vinet ganska kärvt och mycket strävt. Detta är tok-ungt som Tryggve uttryckte det. Det fanns en antydan av menthol, men jag saknade rosendoften. Detta behöver definitivt lagras ordentligt för att rundas av.
Provningen avslutades med två vingårdsbarolo. Först ut var 2006 Barolo Vigna Gattera. Detta vin har lagrats 24 månader på stora botti av slavonsk ek. Det har en härlig rosendoft, med mogna körsbär i bakgrunden. I munnen betydligt mjukare och mer harmonisk än 2007:an, men fortfarande med rejäl strävhet från tanninerna. Jag får tydlig körsbärssmak, men också lite menthol, och en antydan till viol. Gattera var riktigt gott att dricka redan nu, men kommer givetvis att vinna på lagring.
Sist ut för kvällen var 2006 Barolo Vigna Conca. Detta vin kommer från odlingar med sydläge, och 60 år gamla vinstockar. Det har lagrats 24 månader på barrique, med 50% nya och 50% gamla fat. Conca upplevs som betydligt mörkare, kraftigare och dovare än Gattera. Det finns rejäl strävhet, och mörk bigarrå-frukt, men utan sötman. Här finns material för ett enastående vin, men det gäller att glömma flaskorna i källaren i ganska många år, medan Gattera är synnerligen njutbar redan idag.
Ett stort tack till Fredrik för ett utmärkt arrangemang, på alla sätt och vis. Delikatessbutiken Mi Piace hade levererat de delikata ostarna. Köket på Högberga gård bidrog med en mör oxkind med magnifik sås och potatismos. Vill ni få tag på vinerna från Fratelli Revello så kan xwine ordna privatimport till högst rimliga priser. Själv slog jag till på 18 blandade flaskor, som lär dyka upp om ca. tre veckor. Jag ser fram emot detta.