Kåre Halldén och jag pluggade på Handels i Göteborg samtidigt, för många år sedan, och har hållit sporadisk kontakt sedan dess. Idag driver Kåre en liten vinimportfirma som har specialiserat sig på bra champagne från småodlare (Spruce Up) och spännande viner från Spanien (Goda Spanska Viner). Kåre är en riktig entreprenör som brinner för sina viner. Han ordnar högkvalitativa vinresor till Champagne och skriver dessutom underhållande deckare som utspelar sig i vinmiljö. Kort sagt, detta är precis den typ av småskalig, oberoende och entusiastisk vinimportör som vi verkligen behöver i Sverige, som sund motvikt till alla Systembolagets boxviner.
Nu har Kåres lilla importfirma blivit misshandlad å det grövsta av allas vårt statsmonopol, och det gör mig riktigt förbannad. Snacka om Davids kamp mot Goliat. Det är bara att hoppas att det slutar som i Bibeln. Nedan återger jag en pressrelease från Kåre, oredigerad och i sin helhet, så får ni själva läsa hans plågsamma historia:
Pressmeddelande från SPRUCE UP!
2013-06-13
SYSTEMBOLAGET STOPPAR FULGET 2011 - VINET ÄR ALLDELES FÖR BRA
Det kritikerrosade vita vinet Fulget 2011 för 98 kronor skulle ha släppts på butikshyllor lördagen den 1 juni, men Systembolaget plockar bort samtliga flaskor i sista stund och stoppar lanseringen. Statsmonopolet meddelar leverantören sitt ensidiga beslut per telefon kl 16.41 den 30 maj. Alla buteljer skickas tillbaka på leverantörens bekostnad. Systembolaget annullerar sitt inköp och importören sitter med 6.000 flaskor i knäet och förluster på hundratusentals kronor. Dessutom förbehåller Systembolaget sig rätten att kräva skadestånd för uteblivna intäkter på alkoholförsäljning.
Kåre Halldén är VD för dryckesleverantören SPRUCE UP!/Goda Spanska Viner som vann Systembolagets upphandling med detta internationellt välkända och hyllade spanska albariñovin. Vad har hänt?
- Statsmonopolet hävdar att vinet som levererats till butikerna i slutet av maj 2013 inte smakar och doftar som det vin som lämnades in till upphandlingen i början på januari, alltså nästan ett halvår tidigare.
Håller du med om det?
- Inte alls. Jag anser att det smakmässigt är exakt samma vin. Systembolaget anser däremot att det vin de fått levererat till butikerna är mycket bättre än det som vann upphandlingen i början på året.
Nu hänger vi inte riktigt med. Menar du alltså att Systembolaget reklamerar ett vin som är bättre än det som de har beställt? Och som i sin tur var bättre än 50 andra viner som de provat i den ursprungliga upphandlingen?
- Korrekt. Två av tre smakexperter på Systembolaget tyckte att vinet som levererades till butikerna var klart bättre än det som vann upphandlingen. Systembolaget har presenterat en rapport fylld med strikta argument för varför vinet kan stoppas i enlighet med inköpsvillkoren. De har kollat med sina bolagsjurister och deras case är vattentätt.
Har inte Fulget 2011 fått fina rekommendationer i den svenska vinpressen?
- Det stämmer. Vinjournalisterna har provat exakt samma vin som levererades till butikerna i slutet på maj. Dessa så kallade lanseringsprover lämnades in till Systembolaget redan i slutet på mars. Efter det att statsmonopolet gjort sin kvalitetskontroll av flaskorna kontaktade jag den ansvarige inköparen och frågade om det fanns något att invända mot vinet. Det fanns det inte. Och detta är huvudpoängen i min kritik mot Systembolaget, hur detta ärende har hanterats: där och då, och på en direkt fråga, hade Systembolaget kunnat meddela att de hade en avvikande uppfattning och vi hade i god tid kunnat undvika hela den uppkomna situationen. Det gjorde man alltså inte, utan tvärtom. För att göra saken etter värre, väntar man sedan ända in till sista sekunden med att meddela att man drar tillbaka vinet från hyllorna. Därför anser jag att Systembolaget har ett affärsmoraliskt ansvar i den uppkomna situationen som man inte kan vifta ifrån sig hur som helst.
Nyligen skickade du ut ett pressmeddelande i samband med att radioprogrammet Kaliber i P1 uppmärksammade arbetsförhållandena för chilenska vingårdarbetare och hur dessa gick i otakt med Systembolagets uppförandekod. Där kritiserade du Systembolagets implementering av CSR-arbetet ur ett leverantörsperspektiv, som bland annat handlar om det etiska ansvar man som företag ska ta när man gör affärer. Samtidigt hävdade du att dryckesleverantörer inte öppet vågar kritisera sin största kund. Detta är en åsikt som även luftas då och då av vinpressen, till exempel av Bengt-Göran Kronstam i sin vinkrönika i Dagens Nyheter den 1 juni.
Misstänker du att det finns ett samband mellan din offentliga kritik av Systembolaget och att försäljningen av vinet plötsligt stoppats?
- Jag har inga bevis för det, så det vore dumdristigt av mig att föra fram en formell anklagelse. Det enda jag i efterhand kan konstatera är att inga invändningar fanns mot vinet före det att jag framfört kritik mot Systembolaget. Efter kritiken blir exakt samma vin stoppat med största möjliga ekonomiska skada för mitt företag och med hot om rättsliga åtgärder. Om du vore i mina skor, hur skulle du ha resonerat?
Hur ska man göra om man vill köpa det kritikerhyllade albariñovinet Fulget?
- Från den 1 augusti kommer Fulget 2011 att finnas på Systembolagets beställningssortiment. Men redan idag kan du beställa vinet för endast 98 kronor flaskan genom att fylla i en så kallad privatimportförfrågan på Systembolagets hemsida (http://www.systembolaget.se/Tjanster/Privatimport/Lagg-till-dryck/). Vi tar ingen extra avgift för detta.
Vinet heter alltså Fulget 2011, producenten är Maior de Mendoza, importören heter SPRUCE UP! AB och priset är 98 kronor per flaska (750 ml). Kommer i lådor om 12 buteljer om man önskar en hel låda.
För restauranger är priset 65 kr ex moms/flaska. Rabatt ges vid större beställningar.
Mer information om Fulget 2011, samt pressrecensioner, finns på:
http://www.godaspanskaviner.se/varaviner/GodaSpanskaViner-Fulget2011.cfm
Slut på pressmeddelandet
------------------------------
Jag kommer omedelbart att lägga in en beställning via privatimport på 12 flaskor, så är sommarens vita fixat. Det finns 5988 flaskor till att ta av........
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar