söndag 11 oktober 2009

Bürgerspital Silvaner


I helgen har jag varit gräsänkling, så det har inte blivit så mycket vin. Det är helt enkelt en dryck som skall njutas i gott sällskap, och är jag ensam dricker jag hellre bubbelvatten. Framåt söndagskvällen var dock familjen återförenad och jag dukade upp en liten skaldjurssupé med räkor och musslor.

Till detta korkade vi upp ett fynd från senaste mellanlandningen på Frankfurts urtrista flygplats, nämligen 2007 Bürgerspital Silvaner Würtzburger Stein Kabinett Trocken. Bürgerspital är en stiftelse grundad redan 1319 vars uppgift är att hjälpa gamla och sjuka i staden Würtzburg. Verksamheten finansieras än idag av en omfattande vinproduktion, då man förfogar över en av Tysklands största vinegendomar, förutom de två ålderdomshem som man driver. Det lär också ha varit Bürgerspital som på 1700-talet introducerade den karakteristiska buteljen för Franken-vinerna "bocksbeutel" som ett kvalitetstecken för sina redan då berömda Stein-viner.

Nog om anekdoter från vinhistorien, utan låt oss smaka. När man sticker ner näsan får man initialt en doft av mogna päron. I munnen knivskarp syra, torrt, friskt med citrustoner och lite kvardröjande päron. Detta är helt enkelt supergott, och ett suveränt skaldjursvin. Det kommer att bli fler flaskor inhandlade vid nästa mellanlandning i Frankfurt.

Inga kommentarer: