söndag 4 oktober 2009

Färska räkor och Gewürtztraminer


Är man som jag uppvuxen på västkusten så saknar man de pinfärska räkorna, som knappt går att finna i Stockholm. I fredags fick jag dock för en gång skull tag på riktigt bra räkor direkt från Smögen. Bättre fredagsmat kan jag knappast tänka mig. Lägg till en god baguette, lite aioli och en väl kyld flaska vitt så är kvällen i hamn.

Räkorna fick denna kväll sällskap av 2007 Réserve Preiss-Hennÿ Gewürtztraminer från Alsace. Detta är en gammal favorit som håller väl än. Torr och frisk, men samtidigt mycket smakrik med doft av rosor följt av tropiska frukter och honung i munnen. Kanske inget klassiskt skaldjursvin, men jag tyckte det fungerade bra tack vare god syra. Det finns på Systembolaget för 115 kr. Läs gärna också Finare Vinares bedömning av vinet nyligen. Som alltid välskrivet.

6 kommentarer:

Ingvar Johansson sa...

Hej Reserve Henny har sina tillskyndare. En gammal favorit hemma hos oss. Jag har aldrig blivit besviken. Kul att en sådan trotjänare fortsätter att leverera och uppmärksammas för det. Och Putte jag hade inte störts det minsta av ett off-topic-inlägg om provkörningen av diverse supersportbilare.

Putte sa...

Hej Esping! Ok, låt oss köra lite off-topic bilsnack. Tänk dig en stor öde provbana med enorma ytor asfalt utan något att kunna krocka med. Där står uppradat nya Porsche Panamera, Porsche 911 Carrera 4S, Audi R8, Lamborghini Gallardo och några andra sportiga men inte fullt så exotiska modeller. Vi pratar V10-motorer med över 500 hästkrafter. Det var bara att hoppa in bakom ratten på valfri bil och börja bränna gummi på en slingrig kon-bana. Himmelriket om man gillar att köra bil. Vi kan väl jämföra det i vin-termer med att korka upp en flaska La Tache. Gallardon var roligast, tätt följt av 911 och R8. VW Scirocco överraskade också mycket positivt. Som att köra go-cart fast snabbare och roligare.....

Ingvar Johansson sa...

Det låter som en minst sagt häftig upplevelse. Din vinanalogi är i underkant. Det låter mer som att bli inlåst i La Ttour d´Argents vinkällare och försedd med en bra korkskruv.Jag ska försöka kupera topparna på mina avundsattacker med en flaska C9dP.

Putte sa...

Du har helt rätt. Lamborghinin var La Tache, men det fanns ju några bilar till att avsmaka. En C9dP är aldrig fel. Hoppas att den gör jobbet. Trevlig helg!

Anonym sa...

Domaine Des Entrefaux var överjäklig... sorry mitt språk.. vilket vin!!! djup syrahfrukt med bra pepprighet och rökighet... fantastiskt vin.. den bästa crozes hermitagen jag provat... men så är det ju en domaine också.

Putte sa...

Kul att höra. Jag har inte smakat ännu, men nu blir man ju riktigt sugen. Årgång 2007 får ju lovord överallt nu också.