söndag 25 oktober 2009

Södra Rhône och Mackmyra


Nu har jag inte skrivit på ett tag, men det beror inte på lathet, utan helt enkelt för lite vinkonsumtion. Jag har istället varit helnykter bilförare vid ett antal tillfällen. I helgen firade vi dock svärfars födelsedag på hemmaplan, och kunde då äntligen korka upp några intressanta flaskor.

En mustig, smakrik höstgryta kombinerades med några röda viner från södra Rhône-dalen. Vi börjar med 2005 Domaine Jaume Altitude 420, en Côtes du Rhône Villages med kommunbeteckningen Vinsobres. Detta vin har levererats via Australian Wineclubs prenumeration förra året. Doften är till en början ganska sluten. Lite luftning i karaffen innan servering skulle nog ha gjort gott, men det är lätt att vara efterklok. Efter en stund i glaset öppnas det dock upp. Mörka bär finns det gott om, och även ganska rejäla tanniner. Detta är ett bra matvin, det är gott och matchar grytan väl, men det blir ingen kioskvältare.

Kvällens andra flaska är 2004 Domaine Le Clos de Caveau Vacqueyras. Här får man genast lite mer komplexitet i doften. Det blir stall, tobak och tallbarr. I munnen samsas hallon med lite mörkare björnbär och en liten gnutta choklad. Detta är riktigt gott, och det klart bättre vinet ikväll.

Aftonen avrundas med provsmakning av svärfars födelsedagspresent, en flaska Mackmyra svensk whisky - eller som det står på kartongen: "Svensk Single Malt - Den Första Utgåvan". Nyfikenhet är stor på hur resultatet av detta spännande projekt skall smaka, och jag blir positivt överraskad. Den har en mycket tydlig vaniljkaraktär, och jag får härliga associationer till smörkola. Det är en snäll, mild och lättdrucken whisky, ganska långt från skotska torvmossar, men jag som brukar undvika de rökigaste single malts ändå, tycker det här är precis svenskt lagom.

Inga kommentarer: