söndag 1 augusti 2010

Hemma med vinfynden

Så var vi då åter i fosterlandet, efter två dagars jobbig bilkörning genom Europa. Trafiken var stundtals kaotisk, främst i Rhônedalen och även norra Tyskland. Bilen var också ganska tungt lastad. Jag summerade just vininköpen, och vi fick faktiskt med oss 160 flaskor vin hem till Sverige. Det är definitivt ett nytt rekord. Senast vi var i Frankrike med bil så blev det bara 70 flaskor. Spännvidden på fynden var också stor. Det blev 20 flaskor Bourgogne, men resten kom från Languedoc. Billigaste flaskan kostade 4 €, och den dyraste var uppe i 35 €. Det går dock fortfarande utmärkt att att få tag på högklassiga Languedoc-viner från välrenommérade producenter för under 10 €. Nu är dock årets vinbudget både spenderad och överskriden, så jag behöver inte hänga på låset på Systembolaget i första taget. Nu ser jag istället fram emot att få sortera in flaskorna i källarskrubbens hyllor, och sedan börja njuta av inköpen. Många av Languedoc-vinerna är ju faktiskt gjorda för att kunna drickas unga, så man behöver inte ha någon större korkskruvsångest.

Den här resan gav verkligen mersmak. Vinerna, naturen, baden, solen, människorna, byarna, maten, alla historiska lämningar, ja kort sagt det mesta i Languedoc var fantastiskt. Man behöver heller inte vara vin-nörd för att njuta, utan hela familjen trivdes med vistelsen. Hit kommer vi definitivt tillbaka. Snart!

4 kommentarer:

Anonym sa...

Fixar man det med bil på 2 dagar ner dit alltså? Hur många h i sträck körde ni då? Skulle gärna dra neråt nästa sommar.

P.

Putte sa...

Vi startade i Skåne, och då går det att ta sig ner på två dagar. Det är ca. 230 mil, så man får köra minst 10 timmar om dagen, exklusive raster. Vi gjorde en övernattning i Frankfurt-området som är ungefär halvvägs. Vill man hålla ett lite lugnare tempo, så kan man ta tre dagar på sig, och passa på att övernatta i t.ex. Beaune, mitt i Bourgogne.

patabcn sa...

Hur mycket vin fâr man ta in till Sverige nuförtiden? 70 flaskor... :-)

Putte sa...

Det finns inte längre någon bestämd gräns på antal flaskor, så länge det är inom EU. Man måste bara påvisa att det är ämnat för personligt bruk, och inte rör sig om storskalig smuggling för vidareförsäljning.