fredag 6 augusti 2010

Leon Barral och kantarellpremiär

Vi tillbringar de sista semesterdagarna i mörkaste Småland, och idag skördades skogsbacken bakom stugan på gula kantareller. Det är bara att fräsa upp svamparna i smör, salt och en liten gnutta vitlök så har man genast en av årets kulinariska höjdpunkter på tallriken.

Till detta korkar vi upp en av de verkliga dyrgriparna från Languedoc-resan, nämligen 2007 Domaine Leon Barral Faugères. Vi lyckades aldrig besöka Didier Barral själv, och hans flaskor är svåra att få tag på även i närområdet. Endast en vinbutik i Montpellier med omnejd har dem på hyllorna, nämligen V, på 55 Avenue Marie de Montpellier. Där införskaffades denna flaska för 11,50 €, och det var tyvärr den sista i lagret, annars hade jag handlat många flera.

Vinet får cirka en timme i karaff innan det är dags att smaka. Doften är mycket inbjudande, med mängder av söta körsbär och björnbär. Smaken infriar också vad näsan fångat upp, med massor av härlig mörk frukt. Tanninerna känns till en början lite skarpa, och jag får intrycket att mer tid i källaren egentligen krävs, men när vinet sedan dricks till svamparna, så är det full harmoni igen. Avslutningen har en härlig mineralitet med salta lakritstoner. Det var länge sedan jag bara satt och sniffade på ett vin på detta sätt, för att få njutningen att vara längre. Didier Barral är värd alla tidigare lovord hos vinbloggarkollegor, och nästa gång i Languedoc vill jag definitivt göra ett vingårdsbesök, och få med några fler flaskor hem. Finare Vinare har redan varit där. Läs och njut.

Inga kommentarer: