tisdag 3 augusti 2010

Moulin de Gassac Guilhem

Igår firade vi min käre pappas 70-årsdag med buller och bång. Vi slog upp ett stort partytält på gräsmattan, och sedan bjöds det på en ljuvlig sommarbuffé för ett 60-tal gäster. Huvudnumret var ett lätt rökt vildsvin som sedan grillades helt över en rejäl glödbädd.

Jag blev dryckesansvarig, och direktimporten från Languedoc kom genast väl till pass. Vi bjöd på ett vin inhandlat hos Mas de Daumas Gassac för ett par veckor sedan, nämligen deras 2009 Moulin de Gassac Guilhem. Detta röda vin är gjort på de traditionella druvorna Grenache, Carignan, Syrah och Cinsault. Det är härligt fruktigt, utan minsta tillstymmelse till ekfatslagring, men gjort för att drickas ungt. Min språkbegåvade och bereste onkel Peder kategoriserade det genast som "very approachable", och det hade han sannerligen rätt i. Ett okomplicerat, lättdrucket vin som vinner på att serveras lite källarsvalt, och fungerade utmärkt till buffé-maten. Jubilaren själv verkade också mycket nöjd. Grattis pappa!

Inga kommentarer: