onsdag 22 september 2010

Joseph Drouhin Bonnes Mares Grand Cru

Det är bra att ha vänner med dammiga buteljer! C, som jag delar hyllorna på Grappe med, har en fin samling, men många av flaskorna är nu mycket drickfärdiga, så han behöver lite assistans. Jag ställer villigt upp, och inställer mig i klubbrummet på Grappe en tisdagkväll. Bordet är redan dukat med glas och en uppkorkad 1991 Joseph Drouhin Bonnes Mares Grand Cru. Här väntar en högtidsstund!

Bonnes Mares är en av två Grand Cru-lägen i Bourgogne-kommunen Chambolle-Musigny. Joseph Drouhin är en av de mindre producenterna här, och äger bara 0,23 hektar. Annars är det ju en stor och välkänd producent med 73 hektar vinegendomar över hela Bourgogne, inte minst i Chablis. Man har odlat biodynamiskt och helt organiskt sedan 1990.

Vinet är fortfarande lite kylslaget, så vi slår upp i glasen och låter det värma upp sig, medan vi gör en första attack mot ostbuffén. Sedan är det dags att börja sniffa. Vi får en ganska försynt doft av mogna hallon och körsbär, uppbackat av lite piptobak och läder i bakgrunden. I munnen är smaken mycket frisk med härligt fräsch syra, mjuka tanniner och bra röd frukt. Hela paketet är väl balanserat, i en ganska lätt stil. Det är helt omöjligt att ens ana att detta vin har 19 år på nacken. Tack C, för en synnerligen trevlig tisdagkväll. Vi måste unna oss flera sådana!

Inga kommentarer: