lördag 12 februari 2011

Kunglig bröllops-bourgogne

Efter segdragna förkylningar, en öroninflammation, och sedan snöstorm med oändlig snöskottning som följd, så kändes det som vi behövde en riktig återställare på lördagskvällen. Jag slog upp min gamla kokbok från den franska kockskolan "Le Cordon Bleu", och hittade där ett favoritrecept, Escalopes de veau vallée d'Auge. Översatt till svenska så är detta kalvfilé i en sås på champinjoner och calvados som serveras med smörstekta äppleskivor. Det smakar alltid lika gott!

Nu krävs det ett vin som kan matcha dessa godsaker, och vi tar hjälp av kungen. Vi korkar nämligen upp Louis Jadots 2002 Pommard Premier Cru Epenots. Detta var det vin som kungen serverade till varmrätten vid Victorias bröllop i somras. Doften är generös, med ett stort inslag av rosor, och sedan röda bär. I munnen får man en härlig blandning av hallon och jordgubbar, med alldeles lagom syrlighet. Det är medelfylligt, smakrikt och utmärkt balanserat. Jag önskar att jag hade ett par lådor av detta i källaren. När man hittar riktigt bra röd bourgogne så är det få viner som kan slå det. Bravo Ers Majestät!

Inga kommentarer: