lördag 5 februari 2011

Tjeckiskt vin

I veckan hade jag förmånen att få besöka Prag, å tjänstens vägnar. Det är ju en fantastiskt vacker stad, med mycket gott öl dessutom. På vägen hem hittade jag faktiskt också en lämpligt placerad vinbar på Prags flygplats. Förutom italienska standardviner, så hade de dessutom några inhemska producenter på vinlistan. Jag hade aldrig smakat, eller ens sett, ett tjeckiskt vin tidigare, så detta tillfälle fick ju inte förspillas. Visst är det helt underbart att det alltid finns nya spännande saker att upptäcka i vinvärlden.

Jag frågade servitrisen vad hon rekommenderade, och hon tvekade inte en sekund, utan pekade genast på 2007 Habanske sklepy Frankovka. Frankovka är det tjeckiska namnet på druvan Lemberger, eller Blaufränkisch. Vinet doftade lite grönt gräs, och hade en ganska smakrik, kryddig karaktär i munnen, med bra balans mellan syra och tanniner. Det var en trevlig bekantskap, så det blev genast inköp.

I taxfree-butiken hittade jag sedan också 2008 Herbarium Moravicum Tramin Cerveny. Detta är en Gerwurztraminer som jag föll för pga vacker flaska och etikett. Min tjeckiska är inte så bra, så det blir svårt att tolka informationen på etiketterna, vilket gör att man väljer lite i blindo, men vi får hoppas på trevlig överraskning.

Väl hemma igen ville jag veta mera, så jag googlade på tjeckiskt vin. Jag kom då till den utmärkta sidan winesofczechrepublic, där man får reda på det mesta. Det finns två vinregioner, Moravia (Mähren) som är störst, och Bohemia (Böhmen). Moravia ligger söder om staden Brno, mot österrikiska gränsen. Här odlas ca. 95% av det tjeckiska druvorna. I Bohemia ligger vingårdarna lite mer utspridda strax norr om Prag. Produktionen fördelar sig ungefär 25% rött och 75% vitt, också med ett ganska stort inslag av mousserande sekt. Bägge vinerna ovan kommer från Moravia.

3 kommentarer:

Fredrik112 sa...

Hejsan! Om du gillar tjeckiska viner har jag glädjen att presentera en sida som snart kommer upp. Den kommer att leverera tjeckiska exklusiva kvalitets viner. www.vintap.se Den är uppe inom kort.

Med vänlig hälsning, Jarda

Putte sa...

OK, tack för tipset. Jag skall kolla när den är uppe.

Anonym sa...

Hej,
Tjeckiska viner går att köpa från och med 2 jan 2014 på Systembolaget. Mycket fina viner av superb kvalitet. Kolla in http://www.morwine.com

Mvh
Nicolas