söndag 6 maj 2012

Le Petit Merle Aux Alouettes

Vi fortsätter att dricka oss igenom den franska avdelningen i källarskrubben, då det kommer att bli en rejäl påfyllning där, efter sommarens bilsemester i Frankrike. Idag har turen kommit till vinet med det långa men vackra namnet 2008 Le Petit Merle Aux Alouettes. Producent är Alain Chabanon i den lilla byn Lagamas i Languedoc. Detta vin består av 100% handskördade merlotdruvor, som har lagrats 12 månader i rostfria ståltankar, så eken lyser helt med sin frånvaro. Doften påminner mig mest om körsbär, och detta går också igen i smaken. Det är dock syrliga klarbär snarare än mogna bigarråer. I eftersmaken finns en behaglig kärvhet med ganska rejäla tanniner. Detta är ett vin som kan lagras, och det avnjutes bäst till mat. Dekantera gärna en stund före servering. Vinik importerar till Sverige och nu erbjuds årgång 2010 för 165 kr flaskan.

4 kommentarer:

Per and Britt, BKWine sa...

långa, vackra *och fyndiga* namnet. ;-)

-P

Putte sa...

Rent fonetiskt synnerligen fyndigt. Sedan är det anspelningar på diverse fåglar om min franska översättning är korrekt, men ni kanske kan förklara ytterligare.

Per and Britt, BKWine sa...

Min gissning är nog att det helt enkelt ursprungligen var ett sätt att komma runt franska regler som förbjöd att sätta ut druvnamnet på etiketten, eller eventuellt även att göra ett vin på uteslutande merlot. (regler som sedermera förändrats)

Ungefär som Domaine Beaumard i Loire gör ett vin som heter Le Vert de l’Or

-P

Putte sa...

Tack Per!