onsdag 15 augusti 2012

Snabbvisit hos Mas de Daumas Gassac

Nästa anhalt på Frankrike-turnén blir Languedoc, närmare bestämt den lilla byn Vic-la-Gardiole, som ligger strax söder om Montpellier, och bara tre kilometer från Medelhavet. Här har vi franska vänner att besöka, och familjen vill ägna sig åt sol och bad, så utrymmet att utforska några av de intressanta vingårdarna i närområdet blir mycket begränsat. Det jag hinner med är en snabbvisit på Mas de Daumas Gassac utanför byn Aniane, för att hämta en förbeställd låda av den nyligen buteljerade årgång 2010 av deras röda vin. Det kostar normalt ca. 30€ flaskan, men då jag förbeställde i höstas kom jag undan med 20€, och det känns som ett mycket bra pris för detta kvalitetsvin.

Väl på plats så blev det också några flaskor av deras vita av årgång 2011. Det är ett oerhört smakrikt vin med tropiska frukter och lång eftersmak. Det kan drickas nu, men vinner också på lagring. Slutligen så kunde jag inte heller motstå några flaskor av deras Frizzante. Detta är ett mousserande rosévin, med både färg och smak som hallonsaft. Kanske inte riktigt seriöst, men ack så läskande i immiga iskalla glas en varm sommardag. Jag fick bonuspoäng av kära hustrun när jag kom hem med just denna last.

4 kommentarer:

Per and Britt, BKWine sa...

Nästa gång (om du nu inte fortfarande är kvar) kan det vara värt att planera in ett besök i den lila byn Puéchabon som ligger inte långt från Aniane. Där finns flera roliga vinproducenter!

-P

Putte sa...

Tack för tipset Per. Jag vet precis var byn ligger, men har faktiskt missat den. Jag har mest snurrat runt mellan Aniane, St Jean de Fos, Montpeyroux och Lagamas, och där finns en del godis också.

Per and Britt, BKWine sa...

Montcalmes, Saint Sylvestre, Mas de la Brousse & Dom Costes t.ex. - om jag minns namnen ratt.

-P

Putte sa...

Tyvärr är jag hemma i Sverige vid det här laget, men dessa producenter kommer givetvis med på listan inför nästa besök.