tisdag 7 augusti 2012

Tredje besöket hos Michel Prunier & Fille

Jag har vid det här laget hunnit besöka ganska många vingårdar, men allra högst upp i charm-ligan ligger Michel Prunier & Fille, mitt i byn Auxey-Duresses. Nu var det dags för tredje besöket. Denna gång har jag faktiskt ringt och bokat en tid, istället för att bara knacka på dörren som vi har gjort vid tidigare tillfällen. Vid ankomsten står Estelle Prunier och klistrar etiketter på flaskor, tillsammans med sin lilla dotter, men hon kommer snabbt och tar hand om oss i det mysiga källarvalvet direkt under köket. Det här är verkligen ett småskaligt familjeföretag, som det finns så många av Bourgogne. Familjen har totalt 12 hektar, varav 6 i egen ägo, och 6 arrenderade. Huvuddelen av produktionen är kopplad till byn Auxey-Duresses, men man äger också ett premier cru-läge i Volnay, och mark i Meursault.

Estelle visar oss entusiastiskt runt bland vintunnorna i källarvalven, och barnen tycker faktiskt att det är ganska spännande därnere. Sedan vidtar provning, där vi fokuserar på de röda vinerna, även om det också finns både vit Meursault, Cremant de Bourgogne och rosé i sortimentet. Kommunvinet 2010 Auxey-Duresses är friskt med bra balans mellan syra och hallonfrukt, men behöver nog något års lagring för att komma helt till sin rätt. 2008 Auxey-Duresses Premier Cru, som är en cuvée från tre olika  premier cru-lägen i byn, är en riktigt trevlig bekantskap, fullt drickbar nu, med mjuka tanniner och fin frukt. 2008 Auxey-Duresses Clos du Val Premier Cru är Pruniers prestigevin, och här är det betydligt mer kraft, och rejäla tanniner. Detta skall definitivt lagras några år, men går nog en spännande framtid till mötes. Vi avslutar med att prova 2008 Volnay Les Caillerets Premier Cru. Den känns mer sofistikerad och harmonisk än exemplaret från samma läge som vi just provade i Volnay, men så har också detta vin ytterligare två års lagring på flaska.

Efter denna synnerligen trevliga provning så var det dags för lite större inköp. Jag tror att jag kom därifrån med 30 flaskor. Estelle slängde glatt med en bonus-flaska och önskade oss välkomna åter, och det blir definitivt fler besök. Michel Prunier & Fille är numera ett obligatoriskt stopp när Bourgogne besöks. Kontaktupgifter finns på deras mycket sparsmakade hemsida. Läs gärna också den trevliga intervjun med Estelle på Bergmans Bourgogne.

Inga kommentarer: