torsdag 10 juni 2010

Premiär på rosé-säsongen


Härom dagen kom våra grannar över på en spontan grill-knytis. De bidrog med kött, men vi fixade grillningen. Nyss hemkomna från en semesterresa till Korsika, så hade de också med sig ett intressant rosévin. Det hette Clos d'Orlea, och var delvis gjort på Syrah-druvor. Doften var inbjudande med lite hallon och viss örtighet. I munnen friskt, utan minsta godistoner, och med bra grapefrukt-bett i avslutningen. Detta var faktiskt en riktigt bra mat-rosé.

Så här års vill kära hustrun helst ha minst en flaska rosé konstant liggande på lut i kylskåpet, om andan faller på. Därför har vi också redan hunnit prova några av Systembolagets billigare varianter, med skiftande resultat. Varning för Gran Feudo Rosado från spanska Chivite för 64 kr. Det var faktiskt så vedervärdigt att större delen av flaskans innehåll åkte ut i vasken, och det inträffar inte så ofta i vårt hushåll. Likaledes spanska Penascal Rosado, gjord huvudsakligen på tempranillo-druvor, för det facila priset 57 kr, var betydligt bättre. Det är ett bra val att sippa på terrassen före maten, men man kanske väljer något annat till själva måltiden. Sommarkänsla får man i alla fall.

Inga kommentarer: