lördag 21 februari 2009

Vinduell - Schweiz mot Österrike

Idag lagar vi till en färsk laxfile, marinerad i lime och ingefära. Till detta serveras en riktigt krämig risotto med västerbottenost. Det är riktigt gott, men vad skall vi dricka till detta? Jag plockar upp två vita viner från samma årgång ur källaren för en lite duell. I ena hörnan, 2007 Rabl Gruner Veltliner Vinum Optimum från Kamptal i Österrike, och i den andra 2007 H. Badoux Aigle les Murailles från Vaud i Schweiz.

Vi börjar med schweizaren, som jag är mest nyfiken på. Detta vin från Geneve-sjöns stränder är gjort på den för mig helt okända druvan Chasselas. Doften är blommig, nästan parfymerad, med inslag av rosor. I munnen är det dock tunnare, med förvånansvärt lite frukt, och en lite lätt besk avslutning. Intressant och annorlunda men ingen favorit. Den sista skvätten åkte ner i söndagens musselkok, och när något förpassas till matlagningsvin så snabbt brukar inte betyget vara översvallande.

Nej, idag vann Österrike alpduellen på knock. Rabl Gruner Veltliner har en härligt fruktig doft med lite persika och aprikos. I munnen är den helt torr och frisk med bra syra, men de söta frukterna kommer igen också. Detta är riktigt bra.

Rabl var en tillfällig nyhet på Systemet i höstas för 159 kr. Det finns ett fåtal flaskor kvar i landet enligt Systembolagets hemsida. Aigle Les Murailles är inhandlad i taxfree-butiken på Zurichs flygplats. 

Inga kommentarer: