lördag 28 november 2009

Bankett med guldkant

Bilhandlare kan sannerligen festa med klass. Igår var hustrun och jag inbjudna till den årliga banketten i samband med återförsäljarföreningens årsstämma, och det var en mycket bra tillställning. Smoking, lackskor och guldmanschettknappar fick plockas fram. Festlokalen var van der Nottska palatset på Söder i Stockholm. Denna mycket imponerande byggnad uppfördes som privatbostad åt en förmögen holländsk officer under slutet av 1600-talet. Efter en omfattande renovering i början på 1900-talet kan man nu hyra den som ståndsmässig festlokal, bara ett kvarter från Mariatorget.

Middagen inleds med rökt laxmousse med svart kaviar på kronärtskocksbotten med saffranssirap och ärtskott. Denna mycket smakliga förrätt sköljs ned med 2007 Mezzacorona Pinot Grigio Riserva från Trentino i Italien. Mezzacorona är ett stort kooperativ med inte mindre än 1300 odlare som medlemmar. De står tillsammans för mer än 40% av vinproduktionen i Trentino. Färgen är ganska blekt gröngul, med en doft av lime och mineraltoner. I munnen en relativt hög syra, lite tropiska frukter och ganska bra fyllighet. Vinet får lite extra fet avslutning tack vare ekfatslagringen. Inte så dumt faktiskt. Enjoy importerar, men tyvärr finns vinet bara i deras restaurangsortiment.

Till varmrätt serveras kalvnoisetter med anklever och tryffelsky, potatis- och purjolökskaka samt ugnsbakad tomat. Vinvalet till detta är 2008 Finca Flichman Shiraz Reserva från Argentina. Detta är en riktig fruktbomb med kraftig doft av mörka bär. I munnen dominerar björnbär och vanilj från ekfaten. Det här vinet vill jag prova igen till sommarens grillade köttbitar, där jag tror det kan passa perfekt. Till den möra kalven med anklever hade jag dock föredragit något i lite mer nedtonad stil, kanske en Pinot Noir?

Sittningen avslutas med en vällagad vaniljpannacotta med cognactäcke och nötchokladbräck. Nu dricker vi 2007 Chateau du Pradey från Ste Croix du Mont. Denna kommun ligger i utkanten av Bordeaux, tvärs över Garonne-floden från mer berömda Sauternes och Barsac. Vinet har en ganska intensiv gul färg, och doft av ananas och päron. I munnen bra balans mellan sötma och syra, och frukten kompletteras av härliga honungstoner. Detta är faktiskt ett riktigt bra alternativ till de betydligt dyrare Sauternes-dropparna från andra sidan floden.

Festen fortsatte sedan på dansgolvet, men det skall vi förskona vinspaltens läsare ifrån..........

Inga kommentarer: