lördag 6 november 2010

En helkväll på Grappe

I veckan lyckades jag kombinera lite arbetsrelaterad nytta med nöje. Försäljningen har gått bra hela året, och vi ville uppmärksamma alla duktiga försäljningschefer i organisationen. Det blev en trevlig helkväll på vinklubben Grappe. Efter den obligatoriska men svala rundturen bland vinskåpen i de gamla kolkällarna, så slank vi in i det lite varmare klubbrummet. Vi var åtta kring bordet, och jag hade plockat fram några trevliga flaskor från gömmorna. Grappe är ingen restaurang, men man kan förbeställa mat, och servicen är alltid utmärkt. Vi inledde med en fantastisk krämig rotsellerisoppa med krispiga krutonger. Till detta hade jag valt 2007 Georg Breuer Terra Montosa. Det är en tysk riesling gjord på druvor från Breuers bästa vingårdar i Rheingau. Det blev en bra inledning på kvällen, med frisk citrus, men även en del tropisk frukt, i ett mycket välbalanserat vin.

Måltiden fortsatte med en klassisk Boeuf Bourguignon med potatispuré, återigen synnerligen vällagad. Till detta drack vi en gammal favorit, nämligen 2007 Cuvée du Vatican Côtes du Rhône Villages. Härlig röd frukt, och tydliga mineraler som ger lite salmiakbett i avslutningen. Mums!

Vi avslutar kvällen med Grappes generösa ostbuffé. Till denna hade jag korkat upp två olika Amarone-viner. Vi börjar med 2006 Domini Veneti Amarone, som omedelbart följs av 2003 Tommasi Amarone. Det första vinet är lite syrligare, med klar körsbärskaraktär, och ganska sträva tanniner. Tommasi är betydligt rundare i stilen, med plommonfrukt och mjuka tanniner. Bägge två är bra, men det lite mognare Tommasi-vinet avgår klart med segern i Amarone-duellen.

Det blev en trevlig helkväll med både god mat och trevliga viner. Det verkade som alla gäster uppskattade tillställningen. Tack till Grappe för en inspirerande miljö, och alltid lika bra service.

Inga kommentarer: