måndag 20 december 2010

Vin i Bad Gastein

Tack vare en mycket generös mor tillbringar vi julveckan på lyxiga Salzburger Hof i Bad Gastein. Varje kväll sätter man sig till bords och njuter av en fem-rätters middag. Det vill till att man jobbar ordentligt i skidbacken under dagen för att bränna upp kalori-intaget. Första kvällen satsade vi på husets vin, en österrikisk zweigelt, som kom i rejäla enlitersflaskor. En lätt, fruktigt vin, utan kruisiduller, som faktiskt fungerade utmärkt till majskyckling i koriandersås.

Ikväll var det först en förrättsbuffé med bland annat en rökt forell som fullkomligt smälte i munnen. Jag tog befälet över vinlistan och beställde inledningsvis en 2009 Domäne Wachau Grüner Veltliner Federspiel Loibenberg. Doften var enormt inbjudande, med söt frukt såsom ananas, men också lite mogen grapefrukt. Detta går också igen i smaken, med bra fyllighet, och ett lite kryddigt drag med pepparkvarnen i avslutningen. Detta är tveklöst ett av de bästa vita vinerna jag har druckit i år. Jag satt och snurrade på glaset länge, och bara njöt av doften.

Det var sedan hjortfilé i kantarellsås till huvudrätt, och då var det dags för något kraftigare som kunde matcha viltköttet. Valet föll på 2007 Esser Vineyard Cabernet Sauvignon, från Kalifornien. Manfred Esser, ursprungligen från Tyskland, men utvandrad till USA 1974, grundade vinproducenten 2001. Detta är ett blandvin från flera olika egendomar i Kalifornien. Doften är typisk Cabernet Sauvignon med mestadels svarta vinbär. Smaken har tydlig ekfatskaraktär med vaniljtoner och mjukt avrundade tanniner. Det matchade faktiskt hjortfilén väl, men som vinupplevelse betraktat så vann Domäne Wachau på knock-out i kväll.

Hela kräsna tjocka släkten godkände faktiskt bägge vinvalen med diverse lovord, så det var ju ett trevligt betyg.

Inga kommentarer: