tisdag 12 juli 2011

Beef Wellington och Beringer

Dag två tar våra gäster över, både vad gäller matlagning och vinval. Lisa lagar en sagolikt god Beef Wellington som fullkomligt smälter i munnen. Till detta dricker vi en 1997 Beringer Cabernet Sauvignon Private Reserve som medtagits från Atlanta. Detta är prestigevinet från anrika Beringer, med druvor från de bästa lägena i Napa, som sedan fått tillbringa 22 månader i franska ekfat innan den slutliga blandningen sker. Priset på en flaska ligger runt $200, så definitivt långt utanför min normala prisklass.

Doften avslöjar plommon och lite körsbär, men också drag av cigarrlåda och en gnutta mint. I munnen är frukten fortsatt mest plommon, väl integrerad med mjuka tanniner, och betydligt mer nedtonad och sofistikerad än i de andra amerikanska vinerna som vi har provat. Detta är ett riktigt välgjort vin som smakar helt underbart till det möra köttet. Fjorton års lagring har bara gjort det ännu godare. Jag tror Lisa valde helt rätt tillfälle att korka upp det.

Efter middagen njuter vi av några goda ostar på verandan, och då är det dags för nästa flaska. Det blir mitt bidrag för kvällen, en 2006 Rombauer Cabernet Sauvignon. Här är det mycket mindre komplexitet, utan pang på med massor av härlig mörk frukt. Det är perfekt att sippa på efter middagen, och smakar alldeles utmärkt, men Beringer var det klart bättre matvinet. Thank you so much Lisa!

www.beringer.com
www.rombauer.com

Inga kommentarer: