lördag 17 maj 2008

Viner från Georgia

Många tror nog att den amerikanska vinindustrin bara består av Kalifornien, med lite komplement från Oregon och Washington State. Men det är faktiskt så att det odlas och framställs vin i de flesta av USA:s delstater. Då vi bodde i Atlanta i flera år, blev vi också exponerade för delstaten Georgias lilla vinframställning.

Ungefär en timme norr om Atlanta börjar Appalacherna. Det är ett mycket vackert landskap med höga berg på en bra bit över tusen meter, men allt är inbäddat i en så frodig subtropisk grönska, att det mest ser ut som inbjudande gröna kullar. I dessa trakter, runt den gamla guldgrävarstaden Dahlonega, odlas Georgias vin. Detta föranledde mer än en trevlig helgutflykt för att åka upp i bergen och prova viner.

Min personliga favorit bland Georgias vinodlare är Three Sisters Vineyards. Man finner dem en dryg timmes bilfärd rakt norr om Atlanta. Vingården drivs av Sharon och Doug Paul, som bägge hoppade av karriärer inom marknadsföring i storstaden Atlanta, för att flytta norrut och börja odla vin. Det är nästan så att man blir avundsjuk. De köpte helt enkelt en gård i en vacker dalgång och började från scratch. De har ett stort provningsrum med utsikt över vinodlingarna och en liten bevattningsdamm. Förutom vin säljer de också en del lokalt producerade delikatesser.

Nå, hur smakar vinerna då?? Ganska bra faktiskt. Jag har två favoriter: dels Chestatee Red, en Bordeaux-blandning (Cabernet Sauvignon, Merlot och Cabernet Franc) i den lite lättare stilen. Perfekt till pizza och pasta! Sedan producerar de också ett ganska unikt vin på den inhemska amerikanska druvan Cynthiana, ibland även kallad Norton. Det är ett mörkt, fylligt vin med körsbärstoner. Kan gärna serveras till lamm eller vilt. Jag har låtit gäster blindtesta och gissa ursprung, vilket givetvis är en hopplös uppgift, men ganska kul för värden. Sist men inte minst så gör Three Sisters ett utmärkt dessertvin mycket lämpligt döpt till Dahlonega Gold.


Ett annat vinföretag i Georgia värt att besöka är Wolf Mountain Vineyards, bara fem minuter norr om guldgrävarstaden Dahlonega. De har provningsrum, och även en restaurang som serverar en utmärkt söndags-brunch. Deras enligt min mening bästa vin heter Wolf Mountain Instinct, gjord på druvor man normalt finner i Rhone-dalen.


Bägge dessa vinföretag har förstått att de inte bara är producenter av vin, utan de befinner sig i turistbranschen, med många publikfriande arrangemang och kringaktiviteter, där vinet ibland bara blir rekvisita. I USA är allt kommers, på gott och ont.

Inga kommentarer: