måndag 27 juli 2009

Kantareller och Chianti


Nu har familjens semesterkaravan dragit vidare norrut, till mörkaste Småland, närmare bestämt sjön Vidöstern, söder om Värnamo. En av de stora attraktionerna här är kantareller. Idag har jag på tomten bokstavligt talat skördat två stora bunkar av dessa gula läckerheter. Färska, smörstekta kantareller på en rostad brödskiva tillhör livets verkliga njutningar, och till detta behöver man givetvis ett gott vin.

Vi korkar upp 2005 Canonica a Cerreto Chianti Classico Riserva, en gåva från onkel P. Doften är generös, med lite choklad och kaffe, samt härliga örtkryddor. I munnen först ganska tuffa tanniner, men som mildras i matens sällskap. Frukten är också generös med främst plommon och körsbär. Detta är mycket gott nu, men jag tror att ytterligare några år i källaren hade gjort det ännu njutbarare. Jag får ha bättre tålamod nästa gång.


2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag provade att dekantera canonica a cerretto och det blev mycket bra efter ca en timme i karaff..

vinet är ju strålande till höstgryta exempelvis.

Putte sa...

Bra tips. Tack!