fredag 30 maj 2008

Att transportera vin

Det är nog inte mer än en tredjedel av vinerna i min vinkällarskrubb som levererats från Systembolaget. Resten är inhandlade under resor utomlands. Men som ni vet är vin tungt, och inte helt lätt att transportera på ett säkert sätt, så det gäller att ha några knep att ta till, för att få hem dyrgriparna. Inte har det blivit lättare nu när man inte längre får ha någon vätska med sig i handbagaget. Fynden från vingårdar eller vinbutiker måste ju då checkas in i resväskor eller annat emballage, om man inte vill vara helt utelämnad till det torftiga vinutbudet i taxfree-butiken.

I en hård resväska kan man få plats med ett par flaskor om man lindar in dem i handdukar, jeans eller dylikt, och sedan stoppar mycket mjukt runt omkring. Resväskan måste då vara ganska fullpackad, så inte flaskorna får något utrymme att röra på sig därinne. Detta är dock en nödlösning, det finns bättre sätt.

Jag har införskaffat ett par vintransportörer i tjockt neopren-material. De rymmer två flaskor vardera, och skyddar bra mot stötar, dessutom får man en isolerande effekt. Med dessa i resväskan är man lite bättre rustad än med enbart handdukar och jeans.

Det absolut bästa sättet att frakta vin är dock i specialanpassade frigolitlådor. Dessa är vanliga i USA, där mycket vin skeppas från Kalifornien till övriga landet. Jag har sparat några sådana lådor från tidigare leveranser och har nu både 2-pack, 3-pack och en hel låda med plats för 12 flaskor. De två minsta ryms i resväskan, men 12-packet får man helt enkelt checka in som ett eget kolli - tomt på utresan, men förhoppningsvis välfyllt på hemresan. 

På vägen hem från Detroit hade jag ett tre-pack frigolit och min neopren-påse i samma resväska. Fem flaskor vin kom därigenom hem oskadda utan bekymmer.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Hej,

Bra inlägg gällande förpackningarna.

Var får man tag i dom där frigolitlådorna?

Peter

Putte sa...

Hej Peter!

Tack för din kommentar. Mina frigolit-lådor har jag införskaffat i USA, och jag har tyvärr inte sett dem i Europa ännu. Om du går in på Google och söker på Wine Shipping Kits, så kommer du till U-Haul, som säljer exakt den typen av lådor jag beskrivit. Tyvärr verkar de inte vilja skeppa dem till Sverige.

Pauldef sa...

Hej Putte,

För ett halvår sedan ärvde jag en vin samling på kring 400 flaskor som sitter på en pall på en vingård i Frankrike. Jag har en lista av vin, portvin och champagne samlingen som jag skickade till Systembolaget för vardering. Svaret var chockande eftersom bara 30 av flaskorna var vaderad till en utropspris på över 100 tusen kronor. Problemet är att jag hittar inte ett bolag som transportera just vin. Systembolaget kunde heller inte hjälpa till. Har då något tips eller förslag på vem jag kan kontakta?

mvh

Paul

Putte sa...

Paul!

Det är förvisso ett trevligt problem att tackla, att forsla hem 400 fina flaskor vin. Själv har mitt transportbehov aldrig överstigit 70 flaskor, och då går det fortfarande att stuva in i bakluckan. Om jag varit i dina skor, så skulle jag helt enkelt hyrt en bra skåpbil och kört ner och hämtat vinerna själv. Om inte detta är ett gångbart alternativ, kontakta en svensk vinimportfirma för tips och råd. De transporterar ju viner till Sverige varje dag. Två mindre firmor som jag känner till är Spruce Up och Australian Wine Club. Länkar till dem finns på bloggen. Ta kontakt och se vilka råd du kan få.

Lycka till!

Putte

Anonym sa...

Hallå Putte,

Mitt namn är Jonna Restin och jag undrar om du tror att det är möjligt att transportera hem 15 flaskor mousserande via flyg från Frankrike i en vanlig resväska??Flaskorna borde väga ca. 20kg, vilket gör att jag kan fylla resten med handdukar och liknande för att försöka göra resan så torr som möjligt. Tänke att du kanske hade en aning om hur jag skulle kunna bära mig åt.

Mvh Jonna Restin

Putte sa...

Hej Jonna! 15 flaskor låter lte mycket. Jag tror också att vikten kommer att bli betydligt högre än 20 kg, då mousserande vin har betydligt tjockare och tyngre flaskor än vanligt vin, för att klara trycket från bubblorna. Det mesta jag någonsin vågat stoppa ner i en vanlig resväska, utan specialarrangemang är 6 flaskor. Du får kanske ta med flera väskor, och betala lite övervikt. Lycka till!