torsdag 1 maj 2008

L'Assiette Champenoise

Champagne är av flera skäl ett av de trevligaste franska vindistrikten att besöka. Omgivningarna är mycket vackra, speciellt längs med sluttningarna ner mot Marne-floden. Det finns också många små intressanta champagne-producenter att besöka, förutom turist-visningarna på de stora champagne-husen. För ett par år sedan var vi där med amerikanska goda vänner, och köpte många flaskor vin, besökte Pommerys berömda kritstenskällare och lät oss imponeras av den magnifika katedralen i Reims. Resans absolut största behållning var dock en övernattning och restaurangbesök på L'Assiette Champenoise.

Detta etablissemang stoltserar med två stjärnor i Guide Michelin, något som i Sverige bara kan matchas av Edsbacka krog. L'Assiette Champenoise drivs av familjen Lallement, och ligger i södra utkanten av Reims, i en herrgårdsliknande byggnad, omgiven av en lummig park. Våra amerikanska vänner förstod inte riktigt finessen med två stjärnor till att börja med. "Over there" är det fem stjärnor som gäller om det skall vara något att skryta med. De ändrade dock uppfattning fort och tog till sig kvaliteterna i Guide Michelins rankingsystem så snart måltiden inleddes.

Vi valde säsongsmenyn, med totalt sex olika rätter. Det var pilgrimsmussla till förrätt, varmrätten var lamm och det avslutades med en symfoni av olika chokladdesserter. Mellan dessa höjdpunkter serverades det också diverse mellanrätter, bl.a. ett enormt urval av ostar. Varje rätt presenterades som ett litet konstverk. Servicen var vänlig och uppmärksam men diskret, precis som man vill ha det. En ypperlig sommelier guidade oss genom middagen. Vi drack Champagne Henri Abele Brut 1757 till förrätten. Lammet ledsagades av Domaine du Vieux Telegraphe från Chateauneuf de Pape. Sedan avslutade vi med en rose-champagne från Billecart-Salmon. Sammanfattningsvis, en av de bästa mat- och vinupplevelserna hittills. Det var inte billigt, drygt 200 euro per person, men sannerligen värt varenda cent. Åk dit och njut!
Inga kommentarer: