fredag 2 maj 2008

Vintips - Majsläppet

Flera av de nya vinerna som Systembolaget släpper idag ser intressanta ut, så det blev en liten utflykt till vårt kära monopol i förmiddags. Tydligen var det hela 156 viner som lanserades som tillfälliga nyheter, så det har varit ett digert dagsverke för våra vinskribenter att prova sig igenom utbudet. För att förbereda inköpsresan har jag konsulterat Jens Dolks kommentarer i Svenska Dagbladet, Anders Röttorp på DI, Jack Jakobsson som skriver för BKWine, samt Håkan Nilsson i tidskriften Mat & Vänner. Deras rekommendationer, kombinerat med egna preferenser resulterade i följande inköp:

Röda
2002 Lohsa, Maremma, Italien, 169 kr
2004 Callabriga, Douro, Portugal, 118 kr

Vita
2007 Chavet & Fils, Menetou-Salon, Frankrike, 98 kr
2007  Serra da Estrela, Rias Baixas, Spanien, 119 kr 

Lohsa är ett modernt Toscana-vin från Montepulciano gjord på Cabernet Sauvignon istället för de traditionella Sangiovesedruvorna. Enligt provsmakarna fylligt, smakrikt och med viss druvsötma.

Callabriga kommer från portvinsdistriktet Douro, och är också gjord på de klassiska portvinsdruvorna touriga nacional och tinta roriz. Producent är den stora vinkoncernen Sogrape, som också står bakom Portugals bästa rödvin, Barca Velha. När kvaliteten på druvorna inte riktigt når upp till Barca Velha-klass används istället etiketten Callabriga. 

Menetou-Salon är Sancerres närmaste granne i Loire-dalen. Vinerna är också mycket snarlika, med tydlig Sauvignon Blanc-karaktär, citrus och mineraltoner.

Serra da Estrela är gjord på den just nu trendiga spanska druvan albarino, och kommer från distriktet Rias Baixas i Galicien, ute vid Atlantkusten norr om Portugal. Provsmakarna hittar päronfruktighet, och syrliga toner av grape och gröna äpplen.

Inga kommentarer: