lördag 6 september 2008

Vintips - Beaujolais

Gräsänkling en fredagskväll, och jag orkar inte ställa mig vid spisen, så det blir hämtpizza till mig och barnen. Vad skall man då dricka till detta? Jag vill ha något rött, opretentiöst men gott, och valet faller på en Chiroubles från Beaujolais. 2005 Domaine du Petit Puits, har en lätt parfymerad doft och fruktig smak med en viss kärvhet i eftersmaken. Det fungerar alldeles utmärkt till mat, dvs i det här fallet pizza. Flaskan är inköpt på ett snabbköp i 
Paris sommaren 2006 för en ringa summa, och den har definitivt utvecklats väl under de två åren i källaren. 

Beaujolais ligger söder om Bourgogne, och räknas ibland in den berömda regionen, men oftast behandlar man det som ett helt eget distrikt. Inom Beaujolais finns det 12 olika appellationer. De två enklaste, Beaujolais och Beaujolais Villages kommer främst från den södra delen av distriktet. I norr ligger 10 Cru Beaujolais av lite högre kvalitet. De är, från norr till söder: Saint Amour, Juliénas, Chénas, Moulin-a-Vent, Fleurie, Chiroubles, Morgon, Régnié, Cotes de Brouilly och Brouilly. 

Beaujolais-vinerna görs på Gamay-druvan, och kännetecknas av hög fruktighet. Normalt skall de drickas ganska unga, även om en bra Cru Beaujolais lätt klarar 2-4 års lagring. Förutom Chiroubles har jag själv mycket goda erfarenheter av Fleurie och Juliénas. I Systembolagets ordinarie sortiment finns flera Beaujolais och Beaujolais Villages. Dessutom hittar man en Morgon för 87 kr, och Moulin-a-Vent för 115 kr. I beställningssortimentet finns flera Cru Beaujolais, och man kan t.o.m. beställa en hel låda från kungen av Beaujolais, Georges Duboeuf, och då får man en flaska från varje appellation. Det finns med andra ord mycket mer att upptäcka i Beaujolais än det knappt drickbara Beaujolais Nouveau. 

Inga kommentarer: