torsdag 31 december 2009

Nyårsviner


I år firar vi nyårsafton på hemmaplan, med god mat och dito viner. Kylan och den vita snön utanför ger den rätta stämningen, även om förra årets nyårsfirande på Islamorada i Florida, bland palmerna, inte var så dumt det heller.

Flera oberoende källor hävdar att potatischips är det perfekta tilltugget till champagne, så idag provar vi en lyxvariant. Lättsaltade mandelpotatischips pryds med en liten klick löjrom, och en ännu mindre dutt gräddfil. Till detta dricker vi NV R. Pouillon Premier Cru Fleur de Mareuil. Smakkombinationen är faktiskt ypperlig. Firman Roger Pouillon & Fils började göra sin egen champagne så sent som 1947. Man håller till i Premier Cru-byn Mareuil-sur-Aÿ, och tillverkar ca. 60 000 flaskor om året. Fleur de Mareuil är deras prestigechampagne, och det tillverkas bara ca. 4 000 flaskor om året. Druvblandningen är 50% Pinot Noir och 50% Chardonnay. Vinet lagras först 10 månader på ekfat, och därefter tre år på flaska, innan det släpps för försäljning. Doften är friskt fruktig, med en blandning av äpplen och citrus. I munnen små fina bubblor, fortsatt fruktighet blandat med en liten vaniljton från ekfaten och med en något kärv grapefruktig avslutning. En mycket god champagne, som importeras av Kåre på champagnespecialisten Spruce Up.

Till varmrätt blir det en klassiker, nämligen tournedos på oxfilé med hasselbackspotatis och en härligt mustig portvinssås. Till detta väljer vi en tungviktare från Chateauneuf-du-Pape, närmare bestämt 2007 Domaine La Barroche Terroir. Druvblandningen här är knappt någon blandning, eftersom vinet består av 95% Grenache. Doften är inbjudande sötfruktig, med både plommon och körsbär. I munnen en härlig fyllighet med slösande rik frukt, och jag får nästan intrycket av ett sött vin, trots att det är helt torrt. I avslutningen tillkommer en tydlig lakrits-ton och en viss eldighet. Alkoholhalten är på hela 16%, men man har lyckats integrera den ganska väl. Hustrun får vissa associationer till hostmedicin, men jag tycker att det är gott, om än mycket ungt. Det kommer att hända mycket bra saker med det här vinet under några år i källaren, och jag har ett antal flaskor kvar, som definitivt kommer att få stanna där nere ett tag, efter detta lovande smakprov. Gott nytt år!

Inga kommentarer: