fredag 1 januari 2010

Tokajer, kejsarens vin

Jag underlät att blogga om nyårsaftonens sista vin, men det tar vi igen nu. Middagen avslutades nämligen med desserten Gino, dvs gratinerad frukt under ett täcke av vit choklad, serverad med vaniljglass. Till detta drack vi 2000 Oremus Tokaji Aszú 3 puttonyos. Tokajer är ett verkligt klassiskt dessertvin. I distriktet i nordöstra Ungern, mot gränsen mot Slovakien, har det odlats vin sedan 900-talet. Den söta Tokaji Aszú görs av den lokala druvan Furmint, som utvecklar ädelröta om man lämnar dem tillräckligt länge på rankorna. Puttonyos är namnet på de 20-literskorgar som druvorna bärs in i vid skörden, och 3 puttonyos anger att 3 korgar ädelrötade druvor tillsätts i varje jäskar med vanlig druvmust. Med andra ord, ju fler puttonyos, desto sötare och exklusivare.

Färgen är djupt gyllengul och doften en aning knäckigt bränd, med övermogna äpplen i bakgrunden. I munnen är smaken givetvis söt, men det blir aldrig sliskigt för syran är också hög och balanserar upp det hela utmärkt. Smaken innehåller också härliga godsaker såsom knäck, honung, mandelmassa, aprikoser och äpplen. Tokajer är en av mina favoriter i dessertvinskategorin, och det ligger alltid några flaskor på lut i källaren. Just den här flaskan inhandlades på Kastrup taxfree för några år sedan, men på Systembolaget hittar man snarlika och utmärkta St Stephan's Crown 3 puttonyos för 114 kr. Det går också att uppgradera till 5 puttonyos för 129 kr.

Inga kommentarer: