fredag 15 januari 2010

Comfort Food i Bryssel

Jag är nu på resande fot och tillbringar ett par dagar på konferens i Bryssel. Efter en hel dag instängd i ett underjordiskt konferensrum utan fönster, och med dålig luft, så var det härligt med en kvällspromenad genom centrala Bryssel. Vi strosar förbi Grand Place, som måste vara ett av världens vackraste torg. även då det är fyllt av hjorder av turister. Vi hamnar till slut på en restaurang som heter Falstaff, vid börshuset. Inredningen är genuin Art Deco och restaurangen har funnits på denna plats sedan 1903, och är nu t.o.m. klassad som historiskt monument. Med läget, på 19 rue Henri Maus, bara två kvarter från Grand Place, får man en lagom blandning av genuin upplevelse och turistfälla.

Maten som serveras är definitivt genuint belgisk, och paradnumret är givetvis "moules & frites", även om min äventyrlige bordsgranne satsar på en välstekt kanin som ser riktigt smaklig ut. Musslorna skopas upp med hjälp av ett tomt skal som används som en tång. Pommes frites doppas i kladdig majonnäs för att göra upplevelsen total. Det är inte någon enastående kulinarisk upplevelse, men härlig comfort food.

Detta är visserligen en vinblogg, men vår belgiske värd förbjuder oss mer eller mindre att dricka något annat än öl till denna belgiska nationalrätt. Jag kastar ändå ett getöga på vinlistan, och inser snabbt att värden har helt rätt. Utbudet består nämligen av husets röda, husets vita, husets rosé samt husets chardonnay, medan öllistan är betydligt längre. Molluskerna sköljs därför ner med en kall Leffe Blonde enligt instruktion. Jag hoppas istället att vinintresset kan stimuleras via några spännande inköp på flygplatsen imorgon.

2 kommentarer:

Niklas Jörgensen sa...

Hej Putte,

Som frekvent Brysselresenär måste jag tyvärr säga utbudet har försämrats senaste halvåret. Visst hittar du finfina etiketter (med tillhörande prislappar) men där finns absolut inget fynd att göra. Mitt råd är att inhandla budget-bdx inne på Epicure, då får du schyssta viner från bra årgångar. Mellan 11-15 finns en drös bra från 2001, 2003 och 2005. Prova gärna satellit-kommunerna - du hittar sannolikt en del från Montagne och Lussac exempelvis.

Särskilt denna har hängt med hem många gånger:http://miseenbouteille.blogspot.com/2009/06/annu-ett-fynd-fran-montagne-saint.html

Trevlig resa!

Putte sa...

Niklas! Stort tack för tipset. Det var klockrent. Visst blev det ett besök på Epicure, och några budget-Bordeaux.