lördag 16 januari 2010

Belgiska inköp


Trafiken från centrala Bryssel ut till flygplatsen flöt på förhållandevis bra, så vi kom till terminalen lite tidigare än beräknat. Det fanns med andra ord gott om tid att botanisera bland dryckesutbudet. På andra våningen i terminal A finns en vinbutik som heter Epicure. Där lyckades jag slå ihjäl en hel del tid i väntan på flygets avgång.

Prismässigt så var det inte så många direkta fynd, men det är alltid kul att exponeras för ett nytt utbud av viner. Jag fastnade till slut för ett par flaskor Bordeaux, en att dricka nu, och en för källaren. Den som åker ner i källaren är 2007 Château Haut-Milon från Pauillac. Däremot så är nog 2000 Château Le Bourdieu från Médoc mogen att drickas ganska snart. Jag hittade även ett par intressanta halvflaskor som kan vara bra att ha på lut när ett par glas räcker. Dels Château Cantemerles andravin, 2005 Les Allées de Cantemerle och sedan en Bourgogne från firman Jean-Luc Aegerter, 2007 Savigny-les-Beaune Vieilles Vignes. Som avrundning åkte också en 2007 M. Chapoutier Crozes-Hermitage Petite Ruche och en 2007 Domaine Denojean Fleurie ner i shoppingkorgen. Med andra ord blev det 100% Frankrike idag.

Men minst lika roligt som att köpa vin, var det denna gång att köpa belgisk choklad. En av de mest exklusiva choklad-märkena, Pierre Marcolini, där allt framställs hantverksmässigt i liten skala, visade sig ha sin tillverkning och huvudbutik mitt emot vårt hotell. I konferensens lunchpaus var vi flera som smet över torget för att låta oss förföras av chokladkreationerna. Pierre har definitivt låtit sig inspireras av vinbranschen, då han tillverkar en serie med Grand Cru-choklad där kakaobönorna kommer från en och samma odling, som är namngiven på kartongen. Vad sägs om Finca La Joya från Tabasco-regionen i Mexico där man odlar den ovanliga kakaobönan Criollo Porcelana. Av denna skörd har Pierre Marcolini gjort en mörk choklad med 72% kakao som är mycket god. Det finns minsann fler njutningsmedel än vin här i världen.

Inga kommentarer: