lördag 30 januari 2010

Vin-läsning


Jag finner att mitt vinintresse bara växer ju mer vin jag provar, och ju mer jag lär mig. Därför är det stimulerande att hitta bra vin-läsning. De traditionella vintidskrifterna gör mig dock oftast besviken. Då jag bodde i USA brukade jag läsa Wine Spectator, men nu är det mest bara sida upp och sida ner med torftiga provningsnoteringar, där 95% av vinerna inte ens går att uppbringa i Sverige.

Tacka vet jag då boken The Accidental Connoisseur av Lawrence Osborne. Tipset kom från Billigt Vin, och jag läser den nu med stor behållning. Det är en härlig blandning av dråpliga anekdoter och filosofiska utläggningar om vinprovningens mysterier. Dessutom har jag på inrådan av Svenska Dagbladets litteraturkritiker, Carl-Johan Malmberg, beställt praktverket The Wines of Burgundy av Clive Coates. Snart skall nästan två kilo bourgogne-kunskap dimpa ner hos mig, och det ser jag fram emot.

Sist men inte minst så har unnat mig lyxen att prenumerera på The World of Fine Wine. Detta är en Englands-baserad kvartalspublikation där varje nummer brukar uppgå till ca. 200 välfyllda sidor, med befriande lite reklam. Det är definitivt material för riktiga vin-nördar, med tunga, djuplodande artiklar om allt mellan himmel och jord i vinets värld, med en viss kulturell inriktning. Vad sägs om detta axplock från senaste numret: Laying Down: Vintage Port 2007, Baudelaire and Wine, Bordeaux Portrait: Jean Guyon, What is a Wine Writer? och Santiago, a Wine Pilgrimage. Denna lunta kommer inte att gå till pappersinsamlingen i första taget, det kan jag lova.

4 kommentarer:

Ingvar Johansson sa...

Hej Putte ! Kul att du gillar The Accidental Connisseur. Det annonserades att han skrivit en bok tillsammans med Jancis Robinson med den lockande titeln "Corks and Screws". Den verkar dock aldrig ha kommit ut. Trots en del efterforskningar har jag inte lyckats ta reda på varför. Osborne har skrivit en hel del annat läsvärt, dock inte om vin. Tidningen låter kul, ska kolla in den.

Putte sa...

Boken är helt underbar. Jag sträckläser den just nu. Avslutade just kapitlet om Ridge och Bonny Doon, med minst sagt fascinerande kontraster. "Corks and Screws" låter synnerligen intressant. Fastnade den i byrålådan?

Putte sa...

Jag hittade Corks & Screws på Amazon. Den publicerades tydligen i maj 2007, men är nu tyvärr listad som "out of print - limited availability".

Ingvar Johansson sa...

Jo den har funnits hos olika näthandlare länge men jag har aldrig sett något ex som varit tillsalu. Jag utgår från att den aldrig givits ut och hoppas jag har fel