lördag 23 januari 2010

Vintips: Vina Albina Reserva

Rioja är väl inte direkt det hippaste vinområdet i världen numera, men jag är tillräckligt mycket av en traditionalist för att fortfarande gå igång på en välgjord klassisk spanjor. 2001 Vina Albina Reserva passar den beskrivningen perfekt. Producenten är anrika Bodegas Riojanas i Rioja Alta. Druvblandningen består av 80% Tempranillo, 15% Mazuelo och 5% Graciano som har fått vila 24 månader på amerikanska ekfat.

Doften är inbjudande med toner av cederträ (luktar som mina gamla skoblock), vanilj och torkad frukt. I munnen är det mjukt, välbalanserat med mera torkad frukt och bra pulvriga tanniner i bakgrunden. Kort sagt, en riktigt välgjord Rioja i klassisk stil, som smakar mycket gott till en enkel fredagssupé utan större matlagningsinsats. Det blev lite grönpepparpaté med rödlökscumberland, saltgurka och en färsk baguette.

Vinet fanns som en tillfällig nyhet hos Systembolaget 2008, och kostade då 149 kr, men är nu tyvärr slutsålt hos importören. Det är dock ett av de mest sålda reserva-vinerna i Spanien, och produceras i relativt stora kvantiteter, så det bör vara rätt lätt att få tag på ändå, t.ex. i Danmark.

Inga kommentarer: