onsdag 6 januari 2010

Afrikana & Petite Sirah


Kommer ni ihåg den populära 80-talsrätten Afrikana? Jag lyckades idag damma av ett gammalt recept för en riktig nostalgitripp. Vad sägs om konjaksflamberad fläskfilé i en krämig currysås, serverad med ris, mangochutney, bananer, mandarinklyftor och jordnötter. Det var faktiskt riktigt gott, men definitivt en liten utmaning vad gäller vinvalet.

Till slut fastnade jag för 2005 Vina Robles Jardine Petite Sirah. Detta var ett spontant rea-köp på Regeringsgatan för några dagar sedan. Efter två prissänkningar kostar det nu 119 kr, snudd på halva originalpriset. Vina Robles ligger i Paso Robles-distriktet i mellersta Kalifornien, och etablerades från scratch av schweizaren Hans Nef med start 1996.

Vinet är mörkt, nästan blålila, och ogenomträngligt. Doften ger mycket mörka bär. I munnen lite vinbär, men också syrliga körsbär. Syran är definitivt högre än tanninerna, och vinet ger ett förvånansvärt slankt intryck. Det var väl inte världens bästa matchning till Fläskfilé Afrikana, men det smakade definitivt bättre senare på kvällen till en ostbit. Ett småtrevligt rea-vin, men jag är faktiskt glad att jag inte betalade fullpris. Vina Robles har en proffsig hemsida, komplett med webkameror som sänder direkt från vinrankorna. Lite coolt!

Inga kommentarer: