fredag 22 augusti 2008

Viner till 40-årsmiddagenMan skall normalt inte tala om en kvinnas ålder, men i veckan fyllde min kära hustru 40 år, och då var ju en god middag med tillhörande viner påkallad. Vi började med en rejäl löjromstoast. Till detta drack vi en 1998 Pommery Grand Cru Brut. Denna flaska hade inhandlats på plats i Reims, efter ett besök i Pommerys imponerande kritstenskällare. Pommerys främsta "claim to fame" är ju introduktionen av en helt torr champagne, under 1800-talets slut då nästan all champagne som producerades var söt. Bakom den nymodigheten stod Louise Pommery, en i raden av berömda champagne-änkor. Pommerys årgångschampagne görs normalt av 50% chardonnay och 50% pinot noir. Stilen är snustorr, och smaken stram med starka mineraltoner, och en nästan metallisk klang. Gott, men inte helt lättillgängligt. Precis det här vinet finns i beställningssortimentet för 459 kr. Jag betalade 32 euro hos Pommery i Reims, så det känns ju som en ganska god affär. 

www.pommery.com

Till varmrätten, kalvfile i marsalasås med rostade rotfrukter, drack vi 2001 Clos du Val Cabernet Sauvignon från Napa Valley i Kalifornien. Denna flaska införskaffades efter en Clos du Val provning med vinmakaren själv, som ordnades av Hinton Wine Store i Atlanta i mars 2005. Clos du Val grundades faktiskt av en fransman, Bernard Portet, under det tidiga 70-talet. De har två egendomar, en i Napas Stag's Leap District, och en i Carneros. I det lite kyligare Carneros odlas Chardonnay och Pinot Noir, medan det är Cabernet Sauvignon som dominerar i Napa. Clos du Val-stilen är nog så nära Frankrike man kan komma i Kalifornien, och vinerna klarar normalt lång lagring. Den Cabernet Sauvignon vi drack är mörk, kompakt och kraftfull. Man förnimmer mycket mörk frukt, såsom plommon och svartvinbär. Det finns gott om tanniner kvar i 2001:an, så det känns lite som ett barnarov. Jag har ytterligare en flaska kvar i källare, och den kan tryggt stanna där i ett antal år till, men det är helt klart ett imponerande vin redan nu. Årgång 2003 av Clos du Val Cabernet Sauvignon finns i beställningssortimentet för mastiga 479 kr. Jag betalade mer humana 27 dollar för mina flaskor i Atlanta. 


Nåväl, både födelsedagsbarnet och gästerna verkade nöjda både med mat och vinval, så då är också jag mycket nöjd med kvällen.

Inga kommentarer: