lördag 11 oktober 2008

Allt om Mats stora Vinprovning

I veckan damp senaste numret av Allt om Mat ner i brevlådan.  Denna gång är det ett specialnummer ägnat åt vin, och innehållet består bl.a. av den årliga provningen av hela Systembolagets bassortiment. De har provat inte mindre än 1174 olika viner, och redovisar resultatet på ett ganska detaljerat sätt i tidningen. Ett mycket imponerande jobb, men jag avundas dem inte. Tänk så många goda droppar de har varit tvingade att spotta ut. 

Så vad kommer Allt om Mats vinprovare fram till? Jo, de utnämner Portugal till årets rödvinsland, och det är bara att instämma. Jag har druckit ett flertal riktigt trevliga portugiser under det senaste året. På fyndlistan hittar man bl.a. Periquita Reserva och Vila Santa. Bland de franska vinerna så har Chateau Courac Laudun kvalat in som fynd, likaså Chateau Bouscasse, som ger mycket vin för pengarna, runt hundralappen. Italien har många viner på fyndlistan. Värda att nämna baserat på egna goda erfarenheter är La Tense Sassella, Rocca Guicciarda Riserva och La Grola. Sedan glädjer det mig att vinprovarna har uppmärksammat en av mina amerikanska favoriter, nämligen Ravenswood Vintner's Blend Zinfandel. En perfekt standard-Zin till den grillade hamburgaren.  Man har även utsett årets bästa rödvin i standardsortimentet, och valet föll på 2004 Chateau Mont-Redon från Chateauneuf-du-Pape för 215 kr. Jag har inte druckit detta ännu, men nu blir man ju nyfiken.

På den vita sidan så är Österrike vinnare, med friska Gruner Veltliner och fina Riesling-viner. Spanien med sin albarino-druva nämns också. Några exempel från den vita fyndlistan är: Leth Gruner Veltliner, Gobelsburg Gruner Veltliner och Orballo Albarino. Man har även med standard-bourgognen Couvent des Jacobins som alltid är ett säkert val. Dessutom är hela fyra Chablis-viner listade som fynd. Ett av mina favoritdessertviner kvalar också in, nämligen St Stephan's Crown Tokaji Aszu 5 Puttonyos från Ungern. Bassortimentets bästa vin är tydligen 2001 Chateau d'Yquem, men än så länge klarar åtminstone inte jag prislappen på 6499 kr flaskan.

Äras de som äras bör. De som har gjort detta hästjobb i vinprovarsvängen är Mischa Billing, Jan Holmström, Gunilla Hultgren Karell och Magnus Waern. Det bästa av allt är ju att denna kunniga vinprovargruppen också vågar lista en lång rad ej prisvärda viner som man skall undvika. Tack Allt om Mat för vederhäftig konsumentupplysning.

Inga kommentarer: