torsdag 2 oktober 2008

Viner från Schweiz

Härom dagen var jag strandsatt på Zurichs flygplats efter att ha missat anslutningsflyget till Stockholm. Med ytterligare tre timmar att slå ihjäl, så blev det givetvis ett besök i taxfree-butiken. Det innebar också ett tillfälle att botanisera lite bland schweiziska viner, som man annars inte stöter på till vardags. Till min glädje hade de flera hyllor, med både röda och vita lokala viner, för Schweiz har faktiskt en liten men välmående vinproduktion.

Jag fick med mig två flaskor hem, ett rött och ett vitt. Det röda, 2007 Balavaud Pinot Noir Grand Cru, kommer från distriktet Valais, som breder ut sig utmed Rhone-floden på sin väg ner mot Frankrike. Det vita, 2007 Aigle Les Murailles, kommer från Vaud-distriktet vid Geneve-sjöns strand, och är gjord på den tämligen okända druvan Chasselas. Den lär dock producera rena, fruktiga, blommiga viner, så jag ser fram emot att prova snart.

6 kommentarer:

Björn sa...

Jag blev i samband med en födelsedag för ca 15 år sedan bjuden på ett vin gjort på 100% Chasselas från Alsace, där produktionen inte ens uppgår till 1% av odlad areal. Jag blev mycket förtjust och sökte sedan i flera år med ljus och lykta efter något liknande på SB. Hösten 2001 fann jag, vid ett besök i London, en flaska från Domaine Schoffit som reades ut för 8£ och den dracks med stor behållning samma kväll. Efter det har Chasselas fallit i glömska för mig, men det är nog dags att undersöka om man fortfarande har preferenser åt det hållet. Tack för påminnelsen:-)

Putte sa...

Björn! Efter din kommentar blir jag ännu mer nyfiken på att smaka. Det är ju detta som är så fascinerande med vin, nya upplevelser väntar runt varje hörn. Om du vill återuppleva Chasselas så är det nog Schweiz man skall satsa på. Jag läste i "En värld av vin" att det är den mest odlade druvan i den franskspråkiga delen av landet.

Björn sa...

Stämmer bra, men jag inbillar mig att det är de bättre årgångarna från Albert Boxler i Alsace som möjligen kan ge de riktigt stora upplevelserna, och Schoffit provar jag gärna igen.

Putte sa...

Tack för detta Björn. Ytterligare några namn att spara i bakhuvudet.

Daniel Nilsson sa...

Inte oviktigt i sammanhanget: Alsace ligger i Frankrike och alltså inte i Schweiz.

Det finns i Schweiz utomordentliga viner, och då det som vinproducerande land är tämligen outvecklat sker utveckligen med rasande fart. Särskilt nämnvärt är förmodligen deras Syrah vilken är svårslagen. Lika svårslagen som den är svår att få tag på, förmodligen.

Alsace ligger i den torra och varma skuggan av Vogeserna, vilket borgar för ett alldeles speciellt klimat. Tillsammans med jordmånen gör detta att vinerna från Alsace är svåra att jämföra med något annat. Bland annat kommer det som generellt anses vara världens mest framstående Riesling (Trimbach Clos Sainte Hune) härifrån.

Själva andemeningen är denna: köp och drick gärna Chasselas, men förvänta er inte att en från Alsace skall ha särskilt mycket gemensamt med dito från Schweiz.

Putte sa...

Tack Daniel! En Syrah från Schweiz har jag aldrig druckit, men nu vet jag vad jag ska spana efter nästa gång jag är i Zürich. Det ursprungliga inlägget skrevs för åtta år sedan, så jag kan tro att det har hänt en del i den schweiziska vinindustrin sedan dess. Alsace är ett helt annat kapitel.....