fredag 21 november 2008

Bordeaux-kväll

Härom kvällen åt vi en god middag hos min Bordeaux-älskande vän M med hustru. Det var en riktigt högkvalitativ frankofil tillställning med årgångschampagne, boeuf bourguignon, goda franska ostar, och givetvis Bordeaux. M gör nämligen just nu stora ansträngningar för att reducera sin omfångsrika vinsamling till mer hanterliga kvantiteter, och vi hjälper mer än gärna till.

Till den mustiga köttgrytan serverades en Pomerol, 2001 Chateau La Fleur Petrus. Många tror att detta är det berömda Chateau Petrus andra-vin, men så är inte fallet. Egendomen ligger i själva verket tvärs över vägen från Chateau Petrus. Vinstockarna är ganska unga, och jordmånen inte fullt så lerig som på andra ställen i Pomerol. Detta resulterar i ett ganska lätt, men sofistikerat vin, som mognar redan efter 5-8 år. Doften var fruktig, med lite plommon och en antydan till läder. I munnen är vinet slankt och silkigt mjukt, med en härlig balans. Perfekt att dricka nu.

När vi tog avsked efter denna goda middag fick vi ytterligare en Bordeaux-flaska i gåva. Det var 2002 Chateau Prieure-Lichine från Margaux. Som namnet antyder var detta slott från början ett kloster. Det är klassificerat som en 4:e Cru, med ett renomme som väl motsvarar klassningen. Vinerna skall lagras minst 10-12 år så den här flaskan landar tryggt i källaren. 
Visst är det härligt med så generösa och vinälskande vänner!

Inga kommentarer: