Till den mustiga köttgrytan serverades en Pomerol, 2001 Chateau La Fleur Petrus. Många tror att detta är det berömda Chateau Petrus andra-vin, men så är inte fallet. Egendomen ligger i själva verket tvärs över vägen från Chateau Petrus. Vinstockarna är ganska unga, och jordmånen inte fullt så lerig som på andra ställen i Pomerol. Detta resulterar i ett ganska lätt, men sofistikerat vin, som mognar redan efter 5-8 år. Doften var fruktig, med lite plommon och en antydan till läder. I munnen är vinet slankt och silkigt mjukt, med en härlig balans. Perfekt att dricka nu.
När vi tog avsked efter denna goda middag fick vi ytterligare en Bordeaux-flaska i gåva. Det var 2002 Chateau Prieure-Lichine från Margaux. Som namnet antyder var detta slott från början ett kloster. Det är klassificerat som en 4:e Cru, med ett renomme som väl motsvarar klassningen. Vinerna skall lagras minst 10-12 år så den här flaskan landar tryggt i källaren.
Visst är det härligt med så generösa och vinälskande vänner!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar