lördag 22 november 2008

Vintips - Lat 42


I oktober-släppet kom en Rioja Gran Reserva som genast klassades som fynd av många vinskribenter. 2001 Lat 42 kommer från producenten Torre de Ona och kostar bara 79 kr. En Grand Reserva brukar annars gå för det dubbla priset. Jag blev givetvis nyfiken, men hyllorna har gapat tillfälligt tomma på flera Systembolag när jag försökt lägga vantarna på några flaskor. Nu har jag dock äntligen provsmakat, och jag förstår varför vinet tar slut. Här får man väldigt mycket för pengarna. Mjukt, lättdrucket utan att bli mesigt. Som alla Gran Reservor en tydlig fatkaraktär efter två år på ekfat. Lite kryddighet och nötter får man på köpet. Detta är ett vin man kan bunkra. Det har även fallit den kräsne frankofilen i smaken.


9 kommentarer:

Björn sa...

Efter några minuter i glaset kom frukten fram och det här var fantastiskt trevligt. Man kan lätt missta Lat 42 för ett betydligt dyrare vin och det har vi nog delvis årgången att tacka för. Jag misstänker dock att det ligger en prisdumpning bakom. Antingen pga att man försökt sälja vinet till ett högre pris tidigare utan framgång ,och nu måste bli av med överskottet innan det blir för gammalt, eller att man vill lansera sig på den för spanska viner stora svenska marknaden. För tar man 99kr för nästa årgång kommer vi nog att köpa ändå.

Jag funderar på att ta med Lat 42 som en joker på en Spanienprovning vi ska ha med annars betydligt dyrare viner från Rioja och Ribera del Duero. Det ska bli kul att se om någon går bet på att pricka rätt på "slaskvinet".

Putte sa...

Hej Björn! Kul att du instämmer i lovorden. Jag tror din analys av prissättningen är helt korrekt. Det här är helt enkelt för billigt.

Anonym sa...

Vill tacka för tipset - blev mycket nöjd över vinköpet! Instämmer helt i dina reflektioner kring Lat 42. Verkligen ett fynd!

/Kalle

Putte sa...

Kalle! Kul att du också gillade det.

Björn sa...

Det som ska finnas på SB just nu är årgång 2002, vilket rimligen inte borde vara i samma klass. 2002 var en klart tveksam årgång över lag i Spanien. Dessutom kostar det nu en tia mer, vilket inte kom som någon direkt överraskning.

Putte sa...

Björn! Jag har faktiskt inte smakat den nya årgången ännu, men det kan vara dags. En tia till i pris får man nog leva med. Det var ju busbilligt innan.

Björn sa...

Japp, måste provas trots 2002.

Mamma Mia.. sa...

fick reda på idag att det är en beställningsvara, inget de tar in annars...åtminstånde här i Helsingborg?!
Märkligt när det är så pass omtyckt, eller hur?!

Putte sa...

Mamma Mia!

Visst är det tråkigt att de har förpassat vinet till beställningssortimentet. Den fanns med i det ordinarie sortimentet i åtminstone ett år, men nu verkar det vara slut på det. Om importören har vinet i lager kan man dock få det till sitt systembolag på några dagar, så det kan vara värt att lägga en beställning trots allt.