onsdag 5 november 2008

Skål för Obamas seger


Efter att ha bott sju år i USA, och med två barn som är födda där, och som därmed också är amerikanska medborgare, så känner man lite extra för detta land. Därför har också den amerikanska valrörelsen följts noga från både TV-soffan och datorskärmen. Vi orkade inte med att valvaka hela natten, men väckarklockorna ställdes istället tidigt, så att vi kunde vakna lagom till Obamas segertal. Nu blir det lite lättare att vara USA-vän igen, som Jan Björklund så träffande uttryckte det.

I kväll kändes det därför relevant att fira lite, och då måste ju ett vin korkas upp. Tyvärr hade jag inget amerikanskt som var rätt tempererat, så vi dök först på australiensiska 2004 Yalumba Shiraz Viogner. Tyvärr var flaskan ordentligt korkskadad och fullständigt odrickbar. Man blir alltid lika besviken när detta händer. Jag har ytterligare en flaska i källaren, så vi får hoppas på bättre tur nästa gång.

Nästa alternativ, med rätt temperatur var italienskt, 2000 La Braccesca. Detta är en Vino Nobile di Montepulciano från den välkända producenten Antinori. Mörkt, ganska strävt, med fattoner av vanilj, och mycket mörk frukt. Ett mycket gott rödvin, men det hade gjort sig ännu bättre till en mustig höstgryta. Ett par år till i källaren hade heller inte skadat. Men nu är det uppkorkat, så skål för Barack Hussein Obama. 

PS. Årgång 2004 av La Braccesca finns i Systembolagets beställningssortiment för 169 kr.

Inga kommentarer: