måndag 22 december 2008

Burgundy Wine Company


På väg till affären där vi handlar mat under besöket på Manhattan, så får jag syn på en skylt som får mig att stanna till: Burgundy Wine Company.  Det ligger helt enkelt en ganska exklusiv vinbutik på denna relativa bakgata mitt på Manhattan. Jag är ju givetvis tvungen att kliva in och stilla min nyfikenhet. Jag möts genast av en kunnig säljare som inleder med att bjuda på två Rhone-viner ur sortimentet. En bra start....

Det visar sig att denna anspråkslösa butik är utsedd till en av de femtio bästa vinaffärer i hela USA av ett stort vinmagasin. De har specialiserat sig helt och hållet på tre områden: Bourgogne, viner från Rhone-dalen och Pinot Noir från Oregon, och här är utbudet minst sagt imponerande. Jag tror aldrig att jag har sett så många Bourgogne Grand Cru på ett och samma ställe förut, möjligtvis undantaget Lavinia i Paris. Säljaren anförtror mig också att det som visas i butiken är bara ca. 15% av deras totala sortiment. Resten finns i källaren, men han kan lätt göra en sökning i datorn om jag letar efter något speciellt. Jag själv tycker att de 15% som jag ser runt omkring mig räcker ganska långt.

Eftersom just Bourgogne ligger mig särskilt varmt om hjärtat så blir det en härlig stund i butiken. Jag skulle lätt ha kunnat bränna hela semesterkassan på dyrgriparna, men det känns ju lite knäppt att åka till Manhattan för att köpa franska viner som sedan skall släpas tillbaka över Atlanten. Till slut blir det istället ett par Pinot Noir från Oregon: 2007 Jigsaw och 1997 St Innocent, men sedan kunde jag inte hålla mig ifrån bourgognerna helt och hållet. I en "lagerrensningslåda" hittar jag en 2004 Mazy-Chambertin Grand Cru till ett ganska överkomligt pris, från producenten Armelle & Jean-Michel Molin. Detta är en liten familjefirma i byn Fixin i norra Cote de Nuits. Det skall bli spännande att se hur de har klarat av det ganska svåra året 2004. Men vinerna från Gevry-Chambertin brukar må bra av några år i källaren, så jag får väl vänta ett tag först.

Om ni befinner er på Manhattan så är Burgundy Wine Company en väldigt trevlig upplevelse för en vinentusiast. Adressen är 143 West 26th Street, mellan 6:e och 7:e avenyn.

Inga kommentarer: