lördag 6 december 2008

Julkalas med vin

För andra året i rad samlar vi vänner för ett knytkalas i julens tecken. Det blir ett riktigt bra julbord när många bidrar, det kan jag lova. Livat också, med 9 vuxna och 9 barn i huset. Till julbordet hör ju definitivt öl och snaps, och vi avvek på intet sätt från denna tradition. Det finns dock ett par tricks för att ändå klämma in lite vin i julkalasandet.

Vi börjar med en generös löjromstoast innan vi angriper det egentliga julbordet. Till detta serveras givetvis champagne. Idag blev det Jacquart Brut Mosaique och Juget Brunet Tradition. Jacquart är ett stort kooperativ i Reims. Deras standardchampagne går att få för en överkomlig peng på Systemet, 209 kr, och den levererar bra. Friskt chardonnay-dominerad druvsammansättning, med lite äpple och citrus i smaken. Juget Brunet, å andra sidan, är en liten producent i byn Ay, som gör fylliga champagner med ett stort inslag av pinot noir. Detta är en utmärkt måltidschampagne, och en av mina personliga favoriter, men till löjrommen passade nästan Jacquarts friskhet ännu bättre. Juget Brunet beställer man lättast i beställningssortimentet via importören, Spruce Up

Till desserten hoppade vi över den mäktiga Ris-a-la-Maltan, utan gick istället på ostarna. En mogen Stilton på pepparkaka förtjänar sannerligen portvin. Detta är en given kombination i jultider. Idag serverades dels pålitliga Graham's Late Bottled Vintage från 2001, dels Warre's Otima 10 Year Old Tawny. Bägge två goda, men jag föredrog nog den lite fylligare Late Bottled Vintage till den salta osten. God jul!  

Inga kommentarer: