söndag 22 mars 2009

Skaldjursfrossa och Gruner Veltliner


Jag är barnsligt förtjust i skaldjur av alla de slag. Under de år vi bodde i USA så var det jag saknade mest i matväg färska Smögen-räkor. Oslagbart gott! Här ute på Värmdö har en ny mataffär öppnat, med en riktigt bra fiskdisk. Denna helg har vi botaniserat där flera gånger, och kunnat njuta av såväl gratinerade havskräftor som färska räkor.

Till skaldjuren vill man ju ha krispiga, syrliga viner som kan matcha sältan från havet. Nu provade vi två österrikare i budgetklassen, bägge gjorda på den populära druvan Gruner Veltliner. Först ut var 2007 Meinklang Gruner Veltliner från regionen Burgenland. Flaskan har en charmig kossa på etiketten, så den är lätt att hitta i Systembolagshyllan. Druvorna är dessutom organiskt odlade. Doft och smak domineras av gröna äpplen men även lite citrus, och avslutas med en antydan till vitpeppar. Detta kostar 79 kr på Systemet, och det är väl investerade pengar.

Vin nummer två är 2008 Leth Gruner Veltliner, som just bytt årgång på Systemet. Detta vin kommer från distriktet Wagram, och har hyllats av många skribenter redan. Här dominerar päron snarare än äpplen, och vinet känns något fylligare i munnen. Vitpeppar-inslaget är heller inte lika tydligt. Mycket gott, och med en prislapp på 69 kr, så är det inte mycket att klaga på. Segern i denna lilla duell går nog till slut till Leth på poäng, men bägge vinerna är väl värda att ha på lut när man vill ha något krispigt till skaldjuren.  

Inga kommentarer: