lördag 21 mars 2009

Sydfransk afton


Vi träffar med jämna mellanrum ett kompisgäng som alla har anknytning till Internationella Ekonomlinjen på Handels i Göteborg. En gång i tiden var många av oss kursare där, men nu lever vi i förskingring i Stockholmstrakten. Umgänget har utvecklats till en informell "dinner club" där vi ses hos varandra och njuter av god mat och goda viner. I lördags var det dags igen. Vi var egentligen bortbjudna denna gång, men då sjukdom slog till hos det tilltänkta värdparet, fick vi snabbt styra om tillställningen till oss på Värmdö.

Med minimal förberedelsetid gällde det att hitta på något lättlagat men gott. Anna Bergenströms underbara bok, "Kärlek, oliver och timjan", gav oss inspiration. Vitlöksgratinerade havskräftor fick inleda, följt av en sydfransk citronkyckling med oliver som fick puttra på egen hand i ugnen. Vi avslutade med en rödvinskompott på färska fikon, serverad till en krämig chevre.

Kycklinggrytan med citroner, oliver, paprika lök och vitlök är egentligen ganska rustik fransk bondmat, så jag ville matcha med viner i samma stil, så det fick bli Languedoc. Vi inledde med 2007 Domaine de l'Olivette från producenten Chateau de Caraguilhes som ligger i Corbieres, mellan Narbonne och Carcassonne, ca. 30 km från Medelhavet. Vinodlingen omfattar 135 hektar, men omgärdas av ytterligare 500 hektar av orörd "garrigue". Druvodlingen är dessutom helt organisk sedan 1987.

Domaine de l'Olivette har en druvblandning av 40% Merlot, 30% Grenache, 20% Syrah och 10% Carignan. Färgen är ungdomligt blåröd. Doften ger mörka bär och antydan till lakrits. I munnen dominerar blåbär och en bra balans av syra och tanniner. Ungt, fruktigt och synnerligen njutbart redan nu. Det matchade också kycklinggrytan väl.

De två flaskor vi hade tömdes ganska fort, och vi fick korka upp ett andra vin från Languedoc, 2005 Domaine Magellan Vielles Vignes. Domaine Magellan ligger i den lilla byn Magalas i Herault-regionen, och drivs av Brun Lafon, vars familj är berömda vinmakare från Bourgogne. Det är en blandning av Grenache och Syrah, procentandelar okända, då deras hemsida är under uppbyggnad och saknar relevant information. Smaken är dock högst relevant. Även här dominerar mörka bär, men kryddigheten ökar, med lite peppar i eftersmaken, och viss eldighet (14% alkohol). Detta är ytterligare ett gott exempel på de många spännande viner som numera produceras i Languedoc-Roussillon. Jag tror gästerna blev nöjda.

Inga kommentarer: