Dijon har sin senap och Beaune sina fina Bourgogne-viner. Det görs dock en utmärkt senap även i Beaune. Edmond Fallots lilla hantverksmässiga senapstillverkning är rent av en turistattraktion, om man gud förbjude skulle tröttna på vinprovningar dagarna i ända. Vid senaste besöket i favoritstaden fick vi med oss ett antal burkar Fallot-senap, och idag breder vi ett tjock lager på några torskfiléer som sedan bakas i ugnen tillsammans med tomater. Busenkelt och vansinnigt gott!
Jag är sugen på rödvin idag, trots att det serveras fisk, så vi plockar fram ytterligare en souvenir från besöket i Beaune, nämligen 2002 Savigny-les-Beaune Premier Cru Clos des Guettes, från producenten Henri de Villamont. Härliga typiska hallontoner i doften, i munnen frisk bärighet, och hallonen samsas nu med lite körsbär. Tanninerna är smekande mjuka, men de finns där och ger stadga åt helheten. En bra Bourgogne i precis den stil jag gillar, och den matchar torsken och den grovkorniga senapen utan problem. Flaskan kostade 18 euro på plats hos producenten, som stoltserar med en hypermodern vinanläggning och en rejält tilltagen gårdsbutik med "degustation" ett bit väster om Beaune, i själva byn Savigny-les-Beaune.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar