fredag 18 april 2008

Två skäl att pausa i Luxemburg

Vi har bilat ner till Frankrike ett par gånger, för att vi älskar landet, och för att fylla bilen med goda viner. Vid bägge tillfällena har dock en paus i Luxemburg på vägen ner varit obligatorisk. Det finns två goda skäl till detta. För det första är bensinen mycket billigare i Luxemburg än någon annanstans i Västeuropa, pga låga skatter, så det gäller att förse sig med full tank. Det andra skälet är givetvis vinerna. 

Viner från Luxemburg är nästan helt okända utanför landets gränser, men de har faktiskt mycket goda främst vita viner. Vinrankorna växer på de branta sluttningarna i Moseldalen, och jag skulle vilja säga att moselvinerna från Luxemburg är minst lika bra som de mer kända tyska. Luxemburg-borna dricker dock upp det mesta själva, så tyvärr når väldigt lite exportmarknaderna.

En av de första byarna man kommer till när man har passerat den tyska gränsen heter Grevenmacher. Där finns ett vin-kooperativ som erbjuder både vinprovning och försäljning av vinerna från Les Domaines de Vinsmoselle. Adressen är passande nog 12, rue des Caves (vinkällargatan). För en spottstyver kan man där köpa högklassiga vita viner. Jag inhandlade bl.a. Art & Vin Pinot Gris Grand Premier Cru för 8 euro flaskan, och då var det nästan det dyraste vinet i butiken. Man producerar också ett trevligt mousserande vin som heter Cremants Poll-Fabaire. Med andra ord, det finns många bra skäl att stanna till i Luxemburg på vägen söderut. 

Inga kommentarer: