tisdag 27 juli 2010

Domaine du Mas Rouge

Jag har nu investerat i den franska vinbibeln, Le Guide Hachette Des Vins 2010. När jag slår upp rekommendationerna för Muscat de Mireval upptäcker jag att Domaine du Mas Rouge har fått maximala tre stjärnor och många lovord. Denna egendom ligger på behagligt cykelavstånd från vår by, på vägen ner mot stranden. När vi framåt eftermiddagen börjar trötta på medelhavsbad så får det alltså bli ett närbeläget vingårdsbesök istället.

Mas Rouge ligger inbäddat i naturreservatet Bois de Aresquiers, en strandnära skog mindre än en kilometer från havet. Det är en nyrenoverad byggnad med en rejäl caveau för att ta emot kunder och erbjuda provsmakning. Vi välkomnas av en ung kvinna som kunnigt guidar oss genom egendomens produktsortiment. Vi börjar med en rosé, gjord på Syrah och Grenache. Den var helt OK, men inget som behöver släpas med till Sverige. Istället koncentrerar vi oss på det området är känt för, dvs muscat-vinerna. Vi inleder med en Muscat Sec, dvs ett helt torrt vitt vin. Det var fräscht med bra citrus-bett, och passar säkert utmärkt till skaldjur. Nästa vin blir en "vendange tardive" dvs ett sött vin gjort på sent skördade druvor. Det heter Quintesence du Petit Grain, och är inte fullt lika sött som VDN-vinerna, men smakar riktigt gott, med vaniljtoner från ekfatslagring, härliga tropiska frukter och lite citrus. Det lär vara perfekt till foie gras.

Vi avslutar med att prova AOC-vinerna Muscat de Frontignan och Muscat de Mireval. Dessa två områden ligger ju intill varandra, och Mas Rouge har vinodlingar på bägge sidor om gränsen. Muscat de Mireval upplever jag som det lite fylligare och kraftigare vinet med betoning på exotiska frukter, medan Frontignan görs i en lite lättare stil med mera citrustoner. Vår värdinna förklarar att det är minimal skillnad på druvmaterial och terroir eftersom vingårdarna bara skiljs av en gärdsgård, men smakskillnad uppstår i vinmakandet efter skörden, där druvorna hanteras på lite olika sätt.

Detta var ett mycket trevligt besök med god guidning, så det var ju verkligen tur att vi inte missade denna godbit alldeles runt hörnet. Nog blev det några ytterligare flaskor till Sverige-packningen också.


Inga kommentarer: