söndag 25 juli 2010

Muscat de Mireval

Den lilla by där vi nu bor, Vic-la-Gardiole, är omgärdad av inte mindre än två AOC för VDN-viner, gjorda på Muscat-druvan, Muscat de Mireval och Muscat de Frontignan. VDN står för Vin Doux Naturel, dvs viner där jäsningen har avbrutits i förtid genom att tillsätta en liten dos vinsprit. Det ger viner med restsötma och en alkoholhalt på mellan 15-18%.

Hela byn omgärdas av muscat-odlingar, och en av de lokala producenterna heter Mas Renée. De har sedan tre år tillbaka gått över till helt biologisk odling. De har även en liten vinbutik på byns huvudgata, där man förutom deras egna viner kan köpa bulkvin för 1,40 € per liter (egen dunk medtages), samt en del andra lokala viner på flaska.

Mas Renée Muscat de Mireval har en behaglig doft av mogna gråpäron och lite aprikos. Sötman är väl balanserad av en ganska hög syra, så det blir aldrig jolmigt. Detta är faktiskt ett mycket användbart vin som vi både avnjutit iskallt som aperitif, och som dessertvin till fruktbaserade efterrätter. Ytterligare en lokal specialitet som kommer att hemföras som mycket drickbar souvenir från vår fantastiska lilla by.

Inga kommentarer: